Agenda


Dutch Double Bass

Festival

Dutch Double Bass

za 8 juni 2019 t/m zo 9 juni 2019 - Tijdens de tweede editie van Dutch Double Bass komen onder meer baslegendes Richard Bona en Renaud Garcia-Fons langs. Het programma bestaat uit een uiteenlopend samenstelling van in zo'n twaalf (inter)nationale acts in totaal, met de contrabas en basgitaar in de hoofdrol. Zowel klassieke muziek, jazz als crossover is vertegenwoordigd tijdens het festival in het Oude Luxor Theater en Villa Thalia in Rotterdam.

Tijdens de tweede editie van Dutch Double Bass komen onder meer baslegendes Richard Bona en Renaud Garcia-Fons langs. Het programma bestaat uit een uiteenlopend samenstelling van in zo'n twaalf (inter)nationale acts in totaal, met de contrabas en basgitaar in de hoofdrol. Zowel klassieke muziek, jazz als crossover is vertegenwoordigd tijdens het festival in het Oude Luxor Theater en Villa Thalia in Rotterdam.


De in Kameroen geboren bassist Richard Bona (1967) is wereldwijd bekend,
door zijn samenwerking met Harry Belefonte, Pat Metheny en John Legend. Van zijn acht albums onder eigen naam werd ‘Tiki’ genomineerd voor een Grammy Award en dat album behaalde in Nederland de hitlijsten. Bona speelt zowel viruoos op basgitaar als contrabas, schrijft zijn eigen stukken en zingt. Op het festival speelt hij met zijn group.


De Catalaans-Franse Renaud García-Fons (1962) wordt wel de ‘Paganini van de contrabas’ genoemd. Hij beschikt over een uitzonderlijke techniek; door middel van strijken en plukken tovert García-Fons fascinerende klanken uit zijn contrabas. Door het toevoegen van een vijfde snaar vergrootte hij bovendien zijn improvisatiemogelijkheden. De klassiek geschoolde contrabassist en componist heeft een stijl ontwikkeld die een smeltkroes vormt van jazz, flamenco, Arabisch/oosterse en mediterrane folklore. Op DDBF speelt hij met zijn ‘Revoir Paris’ trio.
 

atelier

Daarnaast speelt een veelvoud aan bassisten een aantal bijzondere programma’s. Zo eerst basgitarist Jimmy Haslip (bekend van The Yellowjackets) samen met de band van percussionst Jeroen de Rijk basgod Jaco Pastorius. Bovendien komt Israëlische Omer Avital met zijn ‘Qantar’ quartet en speelt festivaloprichter James Oesi met zijn ‘group’ met onder andere David Kweksilber.
 

De gerenommeerde basbouwers Harry Jansen en Rogier Dieges hebben de twee festivaldagen een atelier in residence waar iedereen alle vragen over de bas kan stellen en instrumenten kan bekijken.