Agenda


Endless Expanse

Derde solotentoonstelling van Emmanuel Barcilon - Tentoonstelling

Endless Expanse

vr 15 februari 2019 t/m za 23 maart 2019 - Rutger Brandt Gallery presenteert de derde solotentoonstelling van Emmanuel Barcilon (1967, Parijs) in Amsterdam. Op het eerste gezicht lijken zijn werken slechts monochrome vlakken van kleur, maar van dichterbij openbaart zich een ongekende diepgang aan verschillende, vaak contrasterende, kleuren door de transparante lagen heen.

Rutger Brandt Gallery presenteert de derde solotentoonstelling van Emmanuel Barcilon (1967, Parijs) in Amsterdam. Op het eerste gezicht lijken zijn werken slechts monochrome vlakken van kleur, maar van dichterbij openbaart zich een ongekende diepgang aan verschillende, vaak contrasterende, kleuren door de transparante lagen heen.


Barcilon giet verschillende lagen bootlak vermengd met pure pigmenten
op een vlakliggend paneel. Deze bewerkt hij vervolgens om zo de onderliggende lagen weer aan het oppervlak te brengen. Voor dit proces trekt hij soms wel een jaar uit. Laag gaat over laag zonder de voorgaande helemaal te laten verwijderen.


De transparante lagen in vaak felle, contrasterende kleuren, geven het beeldvlak een grenzeloze diepte. Het hele palet aan kleuren komt aan de randen van het paneel samen, deze sporen laat hij onbewerkt. Dit alles zorgt voor een haast hypnotiserend effect.


details

Door het spiegelende geverniste oppervlak wordt de toeschouwer zich bewust van zijn eigen aanwezigheid. Hoe dichterbij men komt, hoe meer details zichtbaar worden die de stemming van de kunstenaar verbeelden; een landschap van vreugde, kwaadheid, twijfel, hoop en frustratie.


Waar hij voorheen in zijn werk tekeningen en collages aanbracht op het beeldvlak, omvat de nieuwste serie schilderijen meer uitgesproken diepgaande monochrome kleurvlakken. Ongeacht de grootte van het schilderij word je als toeschouwer naar het werk toegetrokken in de onpeilbare diepte van Barcilons wereld.