Agenda

FAKE ME HARD: your guide to 'post-truth' society

Tentoonstelling

FAKE ME HARD: your guide to 'post-truth' society

wo 30 juni 2021 t/m zo 15 augustus 2021 - FAKE ME HARD richt zich op een samenleving die wordt aangestuurd door algoritmische logica, data-extractie en nepnieuws. Een 40-tal kunstenaars maken de complexe wereld tastbaar door grootschalige installaties, performances, games. Euforie en dystopie liggen in elkaars verlengde, met geweld en verlossing uit onverwachte hoek. AVL Mundo, Rotterdam, transformeert van 30 juni tot en met 15 augustus tot een plek waar de impact van technologie op ons leven manifest wordt gemaakt, wordt geanalyseerd en binnenstebuiten gekeerd.

FAKE ME HARD laat zien en ervaren hoe de 'post-truth' samenleving ons op een diep en existentieel niveau raakt. In plaats van een 'wij' versus 'zij'-discours over wie de waarheid heeft, groeit er een diepere zorg: het besef dat algoritmische logica langzaam maar zeker onze manier van betekenisgeven ondermijnt. FAKE ME HARD neemt geen stelling tegen technologie, maar laat zien hoe meebewegen met en terugpraten tegen kunstmatige intelligentie ons helpt nieuwe 21e-eeuwse vaardigheden te ontwikkelen. Naast investeren in robotproof maken van mensen, wordt er ingezet op human awareness van AI & algoritmen.

FAKE ME HARD toont de verleidingen en bedreigingen in samenlevingen die door big tech worden gekoloniseerd. In ruil voor gemak zijn we willig materiaal geworden in dienst van nieuwe meesters.
 

Deelnemende kunstenaars en performers

Tatsuru Arai, BBB, Beeple Felix Burger, Artur van Balen, Jeroen Jongeleen, J & B, Pinar Demirdag, Mary Maggic, Johan Grimponprez, Jelle de Graaf, Joey Holder, Viviane Komati, Joep van Lieshout, Daito Manabe, Deborah Mora, Herbert Luciole, Marnix de Nijs, Eli Joteva, Provides Ng, Ya nzi, Julie Patard, Jon Rafman, Tabita Rezaire, Saint Machine, Boer & Smeenk, Joris Strijbos, Rob Voerman, ViaOral, Wermke Leinkauf, Frederik de Wilde, Lu Yang, Yes Men, Pinar Yoldas, Liam Young,
 
Nieuwe werken speciaal gemaakt voor FAKE ME HARD met steun van het Mondriaan Fonds:
 
- The Republic, 2021, Rob Voerman, ALV Mundo
Met dit ‘psychotische gebouw’ onderzoekt Rob Voerman de toenemende gekte die op Internet tiert rond fake news en conspiracy theorieën. De installatie toont een ruimtelijke collage van beelden die samenhangen met verschillende conspiracy theorieën, gevonden langs de rafelranden van het Internet. Aan de voet van dit collage ontstaat een dystopische wereld van chaos en anarchie, inclusief een bouwsel dat lijkt op een explosie van glas en karton. De titel van het werk verwijst naar de publicatie van Plato, met daarin de allegorie van de grot. Steeds meer mensen hangen een eigen waarheid aan en claimen daarmee een uitgang van Plato’s grot gevonden te hebben.
 
- Fake Me Deep, 2021, Marnix de Nijs
Algoritmes screenen je gezicht, om het vervolgens te matchen met karaktereigenschappen en andere persoonlijke informatie van een deepfake profiel. Klinkt als een dystopische nachtmerrie? In de biometrische installatie Fake Me Deepben jij het echter die de touwtjes in handen heeft. De robots matchen je gelaatstrekken met een deepfake die je zelf hebt gecreëerd. Jij bepaalt de fictieve eigenschappen van je avatar en kleurt dit persona tijdens je bezoek aan Fake Me Hard steeds verder in door diverse deepfake-technieken toe te passen. De boodschap: als de technologie ons voor de gek houdt moeten wij zelf harder en beter leren faken
 
- 0°N 0°E, 2021, (still), Deborah Mora
Welkom op Null Island, een digitaal Hof van Eden waar je je onder kan dompelen in een technologisch gemedieerde herinnering aan de natuur. De titel van het werk verwijst naar de coördinaten waar dit eiland te vinden zou zijn: een vleesgeworden cyber mythe van een imaginair eiland. Omdat in de digitale wereld de nulwaarde automatisch wordt toegewezen wanneer data ontbreken, worden afbeeldingen, files en registraties die zijn geüpload zonder geolocatie altijd geassocieerd met de locatie ‘0,0’. Op die plek ontstaat Null Island, een veilige haven waar onze bedreigde natuurlijke omgeving voor altijd welig kan tieren.
 
- We Blijven Nu Gaan!, 2021, J & B
Al dwalend in het een ‘fort’, een labyrintische sculptuur opgebouwd uit een reusachtige banier, kun je deze levensgrote strijdkreet ontwaren. De 100 meter lange banier is gemaakt door Feyenoord voetbalsupporters uit Rotterdam-Zuid en is te lezen als een menselijk tegengif voor algoritmes. Waar algoritmes als een soort opgewarmde hap een middenmoot van menselijke voorkeuren weergeven, creëren mensen uit noodzaak en een diepgeworteld verlangen. Het besef dat het leven vergankelijk is geeft ons wellicht de aanzet tot uitbundige creativiteit, activisme, reflectie en humor. Team Human laat van zich horen!
 
- Diorama (Sacrifice), 2021, Joep van Lieshout
In Nederland kunnen wij ons nauwelijks meer voorstellen wat oorlog is. Terwijl de laatste oorlog-veteranen uitsterven, spreken wij over ‘strijd’ tegen het coronavirus en ‘zorghelden’. Met Diorama vraagt Joep van Lieshout ons stil te staan bij de drang tot destructie die in de mens schuilgaat, maar ook naastenliefde en zelfopoffering naar boven brengt. Oorlogen brachten met alle wreedheden ook veranderingen ten goede, als het vrouwenkiesrecht en de ontwikkeling van luchtvaart. Tegenwoordig wanen we ons anoniem achter pc-schermen in een alomvattende safe space waar conflict is uitgebannen en steriele consensus heerst. Maar wat borrelt er onder de oppervlakte? De geschiedenis zal en moet zich herhalen!
 
FAKE ME HARD partners: AVL Mundo, Art Rotterdam, Bitter, Creative Action Now, Group A, New Dutch Wave, Prins Bernhard Cultuurfonds, RauwCC, Rotterdam Art Week, Rotterdam Festivals, ‘t Trekpaert, Volkskracht