Agenda


In the future everything remains uncertain

Een discussie over Nederlands collectiebeleid - Symposium

za 22 april 2017 - Op 15 juni 2017 moet het AAMU - Museum voor hedendaagse Aboriginalkunst in Utrecht de deuren sluiten. Gisteren is bekendgemaakt dat de collectie van het AAMU nu wordt opgenomen in de collectie van het Nationaal Museum van Wereldculturen (Tropenmuseum, Afrika Museum, Museum Volkenkunde).

Zaterdag 22 april

16:00 - 18:00
Framer Framed expositieruimte
 
Framer Framed toont momenteel een selectie werken van het AAMU, bijeengebracht door curator Georges Petitjean in de tentoonstelling In the future everything will be as certain as it used to be (16 maart t/m 23 april 2017 - lees hier een recent artikel in De Groene Amsterdammer). Op zaterdag 22 april organiseert Framer Framed een slotsymposium bij de tentoonstelling. In het symposium nemen we de sluiting van het AAMU en het verhuizen van de collectie naar het Nationaal Museum van Wereldculturen als uitgangspunt voor een discussie over Nederlands collectiebeleid in het algemeen.
 
Symposium 'In the future everything remains uncertain'
Een uitgangspunt van het AAMU is het presenteren van werk door Aboriginal kunstenaars in een hedendaagse kunstcontext, waarmee kritiek wordt geleverd op een beperkende framing van Aboriginal kunst als ‘etnografisch’. In de tentoonstelling Theme Park uit 2008, bijvoorbeeld, keek kunstenaar Brook Andrew naar de perceptie en ontwikkeling van stereotypen en presenteerde een dialoog tussen het lokale & globale, oost & west en ‘high art’ & ‘low art’. 

 
Het voorbeeld van het AAMU roept een aantal vragen op. Waarom heeft hedendaags werk van kunstenaars met een Aboriginalidentiteit eigenlijk een eigen museum ‘nodig’, en werd de kunst niet direct opgenomen in collecties van Nederlandse kunstmusea? Waarom gaat de collectie nu naar een etnografisch museum, en niet naar een museum voor hedendaagse kunst? Onderliggend aan deze kwestie is het indelen van kunst in categorieën als ‘hedendaags’, ‘modern’, ‘etnografisch’, ‘traditioneel’, een labelen dat toe is aan kritische herziening. Een voorbeeld is het besluit van Kees van Kwist (directeur Groninger Museum, 1999-2011) om de hedendaagse Aboriginal kunstcollectie langdurig uit te lenen aan het AAMU, omdat ‘het Groninger Museum geen etnografisch museum [is]’.
 
In dit debat nemen we de situatie van het AAMU als uitgangspunt voor een gesprek over collectiebeleid in Nederland. Wat is de huidige status van het Nederlandse collectiebeleid, en wat zijn de recentste ontwikkelingen? Welke strategieën kunnen we inzetten om tot een dekoloniaal, globaal geörienteerd en meer inclusief collectiebeleid te komen? Wat kunnen we leren van internationale initiatieven, zoals het International Joint Acquisition Program for contemporary Australian art, een samenwerking tussen het Tate, het Museum of Contemporary Art Australia en Qantas, om werk van Australische hedendaagse kunstenaars – waaronder kunstenaars met een Aboriginal identiteit – aan te kopen en onderdeel te maken van de museumcollectie? We gaan hierover in gesprek met een aantal nationale en internationale experts.
 
Bevestigde panelleden:
• Dr. Sook-Kyung Lee – Senior Research Curator bij Tate Research Centre: Asia. Lee is een van de initiatiefnemers van het ‘International Joint Acquisition Program’ van Tate, Museum of Contemporary Art Australia en Qantas. Meer info
• Dr. Thomas Berghuis – Curator en kunsthistoricus; momenteel gastonderzoeker bij Tate Research Centre: Asia. Eerder onderwees Berghuis Aziatische Kunstgeschiedenis aan de University of Sydney; was hij curator bij het Solomon R. Guggenheim Museum, NYC, en directeur van Museum MACAN, Jakarta, RI.
• Dr. Georges Petitjean – Curator AAMU; curator van de huidige tentoonstelling In the future everything will be as certain as it used be bij Framer Framed
• Dr. Wonu Veys – Curator Oceanië bij het Research Centre for Material Culture/Museum Volkenkunde
• MODERATOR: Dr. Esther Captain – Coördinator van het Kenniscentrum van de Hogeschool van Amsterdam (HvA)
 
Praktische informatie
Locatie: Framer Framed expositieruimte
Tijd: 16:00 - 18:00, deuren openen 15:45
Entree: gratis, aanmelden via reserveren@framerframed.nl en Facebook event
Taal: Engels
 
Lees meer: