Agenda


Inclusiviteit presentaties

MOED en Joyce Vlaming - Event

Inclusiviteit presentaties

za 16 februari 2019 - Het Centraal Museum Utrecht toont twee presentaties waarin het thema inclusiviteit centraal staat. De eerste presentatie, getiteld MOED: Wat niet gezien wordt, is het resultaat van de samenwerking met het Museum of Equality and Difference (MOED).

Het Centraal Museum Utrecht toont twee presentaties waarin het thema inclusiviteit centraal staat. De eerste presentatie, getiteld MOED: Wat niet gezien wordt, is het resultaat van de samenwerking met het Museum of Equality and Difference (MOED).


Het Centraal Museum heeft MOED gevraagd werken uit de collectie van het museum te selecteren en tegen het licht te houden met het oog op diversiteit en inclusiviteit. Het werk van de Utrechtse kunstenaar Joyce Vlaming, dat in de tweede presentatie te zien is, richt zich eveneens op deze thematiek.


Musea zijn als geen ander in staat maatschappelijke ontwikkelingen in een bepaalde context plaatsen,’ aldus Bart Rutten, artistiek directeur. ‘Tijdens het voorbereiden van deze twee presentaties hebben we als museum heel veel geleerd over verschillende perspectieven op onze collectie en hopen we bij te dragen aan een inclusievere samenleving.’


MOED: Wat niet gezien wordt 

Zo maakt de presentatie volgens MOED de witte mannelijke blik vanuit diverse perspectieven expliciet en vult deze aan. Zo wordt er op basis van de geschriften en de secretaire van de Utrechtse hoogleraar en schrijver Nicolaas Beets (1814-1903) ingegaan op de rol die Beets speelde in de afschaffing van de slavernij in Nederland. Beets schreef het manifest 'De Bevrijding der Slaven'.


Zijn portret, geschilderd door Thérèse Schwartze (1851-1918),
wordt getoond naast de portretten van zwarteSteven McQueen vrouwen als Sojourner Truth, Gloria Wekker en Philomena Essed. Deze pleitbezorgers van feminisme en anti-racisme zijn afgebeeld door Iris Kensmil (1970) en Patricia Kaersenhout (1966). Kensmil vervaardigde speciaal voor de tentoonstelling een portert van anti-slavernij activiste Sojourner Truth. Daarnaast worden twee recente aanwinsten van Oscar-winnende filmmaker en beeldend kunstenaar Steve McQueen (1969) getoond.


Joyce Vlaming

De presentatie Act II, 12 Portraits van de Utrechtse kunstenaar Joyce Vlaming toont het resultaat van een jarenlange speurtocht naar de achtergronden van zwarte ‘bijfiguren’ in 17de- en 18de-eeuwse schilderijen. Lang is gedacht dat het hier fictieve figuren betrof, maar Vlaming ontdekte dat veel van hen historische figuren zijn.


Vlaming selecteerde voor deze tentoonstelling twaalf schilderijen uit verschillende particuliere en museale collecties in Nederland, waaronder ook de collectie van het Centraal Museum. Door middel van fotografie verwisselt ze de hoofd- en bijrol in het portret en laat ze ons opnieuw naar een schilderij kijken. Ook probeert ze zoveel mogelijk persoonsgegevens van de geportretteerden te verzamelen. Twaalf anonieme personen krijgen zo beetje voor beetje hun geschiedenis terug. De portretten zijn te zien naast beelden van de originele werken in hun context.