Agenda


Over het IJ Festival van start

Festival

Over het IJ Festival van start

vr 5 juli 2019 t/m ma 15 juli 2019 - Van 5 tot en met 14 juli is de 27e editie van Over het IJ Festival met zo'n 50 voorstellingen overal op de NDSM-werf en dieper in Amsterdam-Noord. Bij de totstandkoming van ruim twintig voorstellingen had Over het IJ Festival een belangrijke (co)producerende rol. Het zijn stuk voor stuk voorstellingen van nieuwe makers die in hun werk inspelen op actuele grootstedelijke thema's: In order of disappearance van Bart van de Woestijne, De Managers van La Isla Bonita, VERDEDIG NOORD van Massih Hutak en de voorstellingen van het Atelier, het Over het IJ Festival LAB i.s.m Feikes Huis en het Zeecontainerprogramma.

Van 5 tot en met 14 juli is de 27e editie van Over het IJ Festival met zo'n 50 voorstellingen overal op de NDSM-werf en dieper in Amsterdam-Noord. Bij de totstandkoming van ruim twintig voorstellingen had Over het IJ Festival een belangrijke (co)producerende rol. Het zijn stuk voor stuk voorstellingen van nieuwe makers die in hun werk inspelen op actuele grootstedelijke thema's: In order of disappearance van Bart van de Woestijne, De Managers van La Isla Bonita, VERDEDIG NOORD van Massih Hutak en de voorstellingen van het Atelier, het Over het IJ Festival LAB i.s.m Feikes Huis en het Zeecontainerprogramma.

 
Bart van de Woestijne/Over het IJ Festival in coproductie met Oerol en Festival Cement - In order of disappearance
Bart van de Woestijne ontwikkelt de komende jaren nieuw werk samen met Over het IJ Festival, Oerol en Festival Cement. Dit gebeurt met financiële steun vanuit de subsidieregeling voor nieuwe makers van Fonds Podiumkunsten. Tijdens Over het IJ Festival 2019 is de première van In order of disappearance te zien: een oefening in afzondering, in alleen zijn.
 
La Isla Bonita/Frascati Producties in coproductie met Over het IJ Festival - De Managers
La Isla Bonita komt terug naar Over het IJ Festival 2019 met De Managers: een voorstelling over vergadercultuur, macht en alle rituelen die ermee samenhangen. La Isla Bonita reflecteert graag op kritische, maar ironische wijze op de hedendaagse cultuur. Dit jaar doet het gezelschap dat strak in het pak voor een vergadering als vijf witte managers op een gehuurde locatie. De Managers is een productie van Frascati Producties i.s.m. Over het IJ Festival.

Massih Hutak - VERDEDIG NOORD
Afgelopen jaar ontwikkelde Massih Hutak VERDEDIG NOORD als onderdeel van het Wijkmakersprogramma van Over het IJ Festival. Nu toont hij een kritische voorstelling over de gentrificatie van Amsterdam-Noord. Het stadsdeel dat eens gemeden werd door veel Amsterdammers, is tegenwoordig een hotspot voor veel bedrijven, hippe horeca en nieuwe bewoners. Voelen de oorspronkelijke bewoners zich er nog wel thuis? VERDEDIG NOORD is een coproductie met Over het IJ Festival.
 
Het Atelier
Terug van een jaar weggeweest is het Atelier. Opnieuw nodigen Over het IJ Festival en Oerol jonge makers uit om nieuw werk te ontwikkelen en een blauwdruk hiervan te presenteren, zowel op de NDSM-werf als op Terschelling. Dit jaar gebeurt dat voor het eerst in nauwe samenwerking met drie partners in talentontwikkeling. Geselecteerde makers zijn Marinke Eigenraam (Schweigman&), Warre Simons (Kamperoperahuis) en Igor Vrebac (De Nieuwe Oost).
 
Over het IJ Festival LAB i.s.m. Feikes Huis
Voor de tweede editie van het Over het IJ Festival LAB nodigt Over het IJ Festival in samenwerking met Feikes Huis vijf makers uit om twee weken voorafgaand aan het festival, en tien dagen tijdens het festival nieuw werk te ontwikkelen en te experimenteren met nieuwe vormen van kunst en locatietheater in directe relatie met het publiek. Zij doen dit in en om het festivalhart op de NDSM-werf. Festivalbezoekers spelen een doorslaggevende rol in de totstandkoming ervan. Zij zijn betrokken bij de ontwikkeling en uitvoering, en gaan met makers in gesprek. Deelnemende makers zijn BetweenTwoHands, Emke Idema, LIPS&KNOBEL, TB RUUT en Tamar Blom/Wild Vlees.
 

Zeecontainerprogramma

Tijdens Over het IJ Festival zijn elf nieuwe voorstellingen te zien van nieuwe makers binnen het iconische Zeecontainerprogramma. Ze zijn sinds mei, op uitnodiging van Over het IJ Festival en deels aangedragen door landelijke partners uit talentontwikkeling, aan de slag met een nieuwe voorstelling of installatie in, op of om een zeecontainer. Het Zeecontainerprogramma is een productie van Over het IJ Festival in coproductie met Afslag Eindhoven, Dood Paard, Dansmakers Amsterdam, DEGASTEN, Golden Palace en HKU - MA programme Scenography.
 

Over het IJ Festival 2019

Het volledige programma van Over het IJ Festival 2019 is in te zien op overhetij.nl. Naast tickets voor reguliere voorstellingen en een passe-partout dat toegang geeft tot het volledige programma, is online ook een Over het IJ Festivalbandje te koop. Dit geeft toegang tot zo'n dertig voorstellingen van nieuwe makers, waarvan veel ge(co)produceerd door Over het IJ Festival. Tickets en info: overhetij.nl.