Agenda


POL BURY. TIME IN MOTION

Tentoonstelling

POL BURY. TIME IN MOTION

do 23 februari 2017 t/m zo 4 juni 2017 - Bij het brede publiek is Pol Bury (La Louvière, 1922 – Parijs, 2005) vooral bekend van zijn fonteinen en sculpturen in de openbare ruimte. Maar Bury was zoveel meer dan dat: hij was actief als schilder, beeldhouwer, juwelenontwerper, schrijver en graficus.

Bij het brede publiek is Pol Bury (La Louvière, 1922 – Parijs, 2005) vooral bekend van zijn fonteinen en sculpturen in de openbare ruimte. Maar Bury was zoveel meer dan dat: hij was actief als schilder, beeldhouwer, juwelenontwerper, schrijver en graficus. Na experimenten in zijn beginjaren met schilderkunst, raakt hij in de jaren ‘50 gefascineerd door bewegende beeldhouwkunst. Vanaf dan creëert hij gemotoriseerde objecten die totaal vernieuwend zijn en in niets verwijzen naar de kunsttradities of de realiteit. Zo verwerft hij een plaats binnen de kunstgeschiedenis als een van de pioniers van de kinetische kunst.  

 
Hoewel Bury een van de internationaal actiefste Belgische kunstenaars van zijn generatie was - zijn fonteinen en bewegende sculpturen waren bekend van New York tot Japan! - is zijn werk de laatste jaren op het achterplan geraakt. Zijn constante drang naar innovatie, zijn doorgedreven onderzoek naar beweging en tijd en zijn gebruik van nieuwe materialen als messing, inox, motoren en magneten maken zijn werk vandaag verrassend hedendaags. Hoog tijd dus om een van onze belangrijkste naoorlogse kunstenaars te (her)ontdekken!
 
De tentoonstelling biedt met zo’n 120 kunstwerken (waarvan 65 gemotoriseerde) en een selectie van documentatiemateriaal, juwelen en grafisch werk een totaaloverzicht van zijn rijke oeuvre. Enkele hoogtepunten zijn een werkende fontein in het tentoonstellingscircuit en 4087 cylindres érectiles, een monumentale installatie van 7m lang.
 
Deze retrospectieve wordt tegelijkertijd gepresenteerd met een tentoonstelling gewijd aan de Franse kunstenaar Yves Klein (Paleis voor Schone Kunsten, 24/03 - 27/08/2017). Een weldoordachte keuze, gezien Pol Bury en Yves Klein niet enkel tijdgenoten waren, maar ook beiden aan de kunststroming ZERO gelinkt werden.
 
Waar: BOZAR/Paleis voor Schone Kunsten te Brussel