Agenda


RE_NATURE: kunstfestival in Den Bosch

Festival

RE_NATURE: kunstfestival in Den Bosch

vr 8 oktober 2021 t/m zo 31 oktober 2021 - Van 8 t/m 31 oktober vindt het RE_NATURE kunstfestival plaats in 's-Hertogenbosch. Ruim 40 kunstenaars en designers geven in RE_NATURE hun visie op de relatie tussen mens en natuur. Op en rond de industriële Tramkade staan binnen- en buiteninstallaties van Thijs Biersteker, Melanie Bonajo, Atelier Van Lieshout, Ambassade van de Noordzee, Tabita Rezaire, Jeroen Kooijmans, Tamar Frank, Renzo Martens en diverse anderen. De opening is op 8 oktober de Dag van de Duurzaamheid. Toegang voor het festival en de tentoonstelling is gratis, afgezien van enkele speciale events.

RE_NATURE presenteert visionaire, urgente en speelse scenario's voor de toekomst met een rijk programma van kunstinstallaties, tentoonstellingen, workshops, expedities, lezingen en bijzondere diners. Het kunstfestival speelt zich af op binnen- en buitenlocaties op de Tramkade, 8 minuten lopen van Den Bosch CS. Het programma is in samenwerking met de diverse organisaties op dit monumentale industriële terrein zoals de Verkadefabriek, WerkWarenhuis, Social Label Lab, Willem Twee en De Mengfabriek. De tentoonstelling is gratis en zonder QR codes te bezoeken, omdat het doorstroom locaties zijn. In de weekenden is er een rijk programma van excursies, workshops, performances, wandelconcerten, lezingen en speciale diners. Alleen voor deze speciale programma’s is het nodig een toegangsbewijs te kopen. Dagelijks geopend van 11-18 u.
 

Kunstenaars

Bijzonder is dat tijdens het RE_NATURE festival veel van de kunstenaars persoonlijk aanwezig zijn voor rondleidingen en speciale performances. Er is werk te zien en ervaren van: Academie voor beeldvorming (Klaas Burger en Mike Harris), Arahmaiani, Thijs Biersteker, Melanie Bonajo, Matthijs Bosman, Natural Contract Lab (Maria Lucia Cruz Correia), DISNOVATION, Xandra van der Eijk, Expodium, Tamar Frank, Jasper Griepink, Johan Grimonprez, New Grounds, Iris van Herpen, Annika Kappner, Ienke Kastelein, Gayatri Kodikal, Jeroen Kooijmans, Fides Lapidaire, Atelier Van Lieshout, Jan Koen Lomans, Hans van Lunteren, Renzo Martens, Next Nature (Koert van Mensvoort), Ambassade van de Noordzee, De Onkruidenier, Amanda Piña, Annabel Schouten, Institute of Queer Ecology, Tabita Rezaire, Keiko Sato, Creative Chef (Jasper Udink ten Cate), Stef Veldhuis, Noam Youngrak Son, Müge Yilmaz, Elmo Vermijs, Haruka Matsuo en Zheng Bo.
 

Nieuwe werken op RE_NATURE

In de tentoonstelling zijn diverse nieuwe werken opgenomen zoals een nieuwe film van van Jeroen Kooijmans. Het werk Wither van Thijs Biersteker is voor het eerst te zien voor het publiek. De bladeren van zijn installatie ontvangen data over de ontbossing van het regenwoud waardoor het werk steeds transparanter wordt. In een oude fabriek op de Tramkade staat een lichtkunstwerk van Tamar Frank. Diverse kunstenaars op RE_NATURE verkennen hoe wij mensen ons verhouden tot natuur. Een goed voorbeeld hiervan is het nieuwe werk van Ambassade van de Noordzee. De installatie Audement, is een architectuur waarin bezoekers worden uitgenodigd te luisteren naar de natuur. De titel is een woordspeling op ‘parlement’, waar het spreken centraal staat. Het Audement nodigt ons uit om naar de behoeftes van de natuur te luisteren.
 

Educatie & circulair

Er komen veel scholieren en studenten langs op RE_NATURE. Met St. Joost School of Art & Design, Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, Willem I college Den Bosch zijn onderwijsmodules ontwikkeld, de studenten presenteren op het festival.