Agenda


Trouble in Paradise

Collection Rattan Chadha - Tentoonstelling

Trouble in Paradise

do 7 februari 2019 t/m zo 26 mei 2019 - In het voorjaar van 2019 presenteert de Kunsthal Rotterdam met ‘Trouble in Paradise’ een bijzondere selectie hedendaagse kunst uit de privécollectie van kunstverzamelaar Rattan Chadha (1949, Delhi), de oprichter van Mexx en hotelketen citizenM. Deze privécollectie, die bekend staat als de KRC Collectie, wordt in de Kunsthal voor het eerst aan een breed publiek gepresenteerd.

In ‘Trouble in Paradise’ is een selectie van ruim zestig werken – van schilderijen en sculpturen tot installaties en videokunst – van internationaal gerenommeerde kunstenaars te zien zoals Gilbert&George, Francis Picabia, Thomas Hirschhorn, Marlene Dumas en Jack Whitten. Ook veel bekende Nederlandse kunstenaars onder wie Marcel van Eeden, Marc Bijl, Folkert de Jong en Rafaël Rozendaal zijn vertegenwoordigd. Rattan Chadha kiest voor kunstwerken die reflecteren op het menselijk tekort, die reageren op de staat van de samenleving en engagement oproepen met de wereld. De menselijke conditie staat centraal in deze collectie met kunst die onder je huid gaat zitten. Van sex, drugs en rock ‘n roll tot diepe melancholie en abstractie, kortom ‘Trouble in Paradise!  

Een collectie opbouwen als kunstverzamelaar is een persoonlijk traject dat zich voortdurend ontwikkelt. De collectie van Rattan Chadha ontstaat in de jaren 80 met incidentele aankopen, maar komt vanaf 2000 serieus tot wasdom dankzij conservator Liesbeth Willems met wie hij talloze kunstbeurzen, galeries en musea bezoekt. De kunstwerken in ‘Trouble in Paradise’ zijn gegroepeerd rond de thema’s Soul Searching, Delicious Confusion en Forever Young, die refereren aan de verschillende verzamelfasen van zijn kunstcollectie. Bekijk hier het volledige persbericht met meer informatie.

Catalogus


Bij de tentoonstelling verschijnt een rijk geïllustreerde, Engelstalige catalogus ‘Trouble in Paradise’ uitgegeven door nai010 Uitgevers met bijdragen van kunsthistorici Jhim Lamoree en Sacha Bronwasser (hard cover/ 196 pagina’s/ €29,95).

Officiële opening donderdag 7 februari, 19.30 uur in de Kunsthal
De opening van ‘Trouble in Paradise’ vindt speciaal plaats tijdens Art Rotterdam, op donderdag 7 februari om 19.30 uur in aanwezigheid van Rattan Chadha, Liesbeth Willems en enkele kunstenaars. De tentoonstelling wordt geopend door Hendrik Driessen, directeur De Pont in Tilburg. Pers is van harte welkom om hierbij aanwezig te zijn, graag aanmelden via communicatie@kunsthal.nl

Masterclass Rafaël Rozendaal – donderdag 7 februari, 11.00-13.00 uur
Kunsthal Rotterdam presenteert in samenwerking met de Willem de Kooning Academy een reeks masterclasses - exclusief voor studenten en Kunsthal Vrienden - door bijzondere kunstenaars. Na inspirerende masterclasses van onder andere fotograaf Erwin Olaf, choreograaf Conny Janssen en kunstenaar Daan Roosegaarde is het tijdens Art Rotterdam 2019 de beurt aan de Nederlandse kunstenaar Rafaël Rozendaal. Ter gelegenheid van de tentoonstelling ‘Trouble in Paradise’ geeft hij op donderdag 7 februari om 11.00 uur een masterclass in de Kunsthal.