Agenda


Uber voor alles, de impact van de on demand-economie

Alles Uber voor meer geluk? - Seminar

Uber voor alles, de impact van de on demand-economie

do 1 maart 2018 - Een taxi bestellen we via Uber, een schoonmaker via Helpling en een maaltijd via Deliveroo - de hoofdrolspelers van de zogeheten on demand-economie. Er is wel een Uber voor alles. Fijn, want gemak dient de mens, of toch niet? Journalist Rens Lieman (o.a. NRC Next, Esquire) onderzoekt in zijn boek 'Uber voor alles' hoe deze technologiebedrijven werken en wat voor impact die nieuwe on demand-economie heeft op werk, steden en hun inwoners.

Rens Lieman, auteur van het boek Uber voor alles, verkende de on demand-economie van buitenaf én van binnenuit: hij werkte bijna een jaar lang als Deliveroo-koerier en als Helpling-schoonmaker. Ondertussen stelde hij zichzelf vragen als: gaan we nog wel vaak genoeg de deur uit, als we alles on demand thuisbezorgd kunnen krijgen? Zijn vijf sterren genoeg om een schoonmaker te vertrouwen? Hoe is het voor een taxichauffeur om te werken voor een algoritme als baas? Kan de stad op de schop als zelfrijdende Ubers hun intrede doen? Leidt Ubers carpooldienst tot minder uitstoot en drukte op de weg, of pakken we juist vaker een auto als het ons zo gemakkelijk wordt gemaakt?

Die vragen staan ook centraal op deze avond – wanneer Lieman ze samen met een panel van experts zal behandelen. Met stadsplanners, onderzoekers, sociologen, Uber-chauffeurs en met u, verkennen we het on demand stadsleven van nu, én die van de toekomst.