Agenda


‘Youthquake. Verlangen naar eeuwige jeugd

Tentoonstelling

‘Youthquake. Verlangen naar eeuwige jeugd

za 23 januari 2021 t/m zo 13 juni 2021 - Kunsthal Rotterdam trapt het nieuwe jaar af met de multimediale tentoonstelling ‘Youthquake. Verlangen naar eeuwige jeugd’. Aan de hand van kleding, fotografie en video laat de tentoonstelling zien hoe onze beeldcultuur in de ban is van jeugd.

Mode is bij uitstek het domein dat ons mogelijkheden biedt leeftijdloos te zijn, of in ieder geval te lijken. Ook in marketing en (social) media wordt het verlangen om eeuwig jong te blijven breed uitgedragen.

‘Youthquake’ gaat over volwassen kinderen en jeugdige senioren. De mythische fontein van de eeuwige jeugd dient als proloog van de tentoonstelling. Historische ‘mini-me’ kleding wordt gevolgd door flapper dresses en minirokjes uit de rebelse jeugdculturen van de jaren 1920 en ’60. Video en fotografie visualiseren de huidige marketing onder het mom van ‘youth sells’. Jonge mensen zijn inspiratiebron in een visuele cultuur gedomineerd door een onhaalbaar lichaamsbeeld: extreem slank, knap en jong. Ten slotte vormen seniore paradijsvogels als de 99-jarige Iris Apfel een hoopvol en kritisch tegengeluid op de jeugdige beeldenstroom van de 21e eeuw. ‘I would like to be remembered as the world’s oldest living teenager’.

‘Youthquake. Verlangen naar eeuwige jeugd’ komt tot stand in samenwerking met Modemuseum Hasselt. De vormgeving van de tentoonstelling is in handen van het multidisciplinaire modehuis MAISON the FAUX.