WhatsAppen met Ben Tiggelaar

28-08-2018 (15:37) - Appen met

In september komt Barack Obama naar Nederland voor het Forward Thinking Leadership-event. Bestsellerauteur en leiderschapsspecialist Ben Tiggelaar gaat hem interviewen. Wat kunnen we van Obama leren?

 

WhatsApp-Status: geen

 

Dag Ben! Alexander hier van FONK Magazine.
Ha die Alexander, ik zit er klaar voor.


Mooi! Vertel, het Forward Thinking Leadership event. Is het de eerste keer dat je Obama ontmoet?
Ja, dit is de eerste keer. Ik heb wel meer mooie interviews mogen doen, maar dit spant toch wel de kroon.


Jouw specialiteit is leiderschap, veranderingen en gedrag. Zou Obama ook een bedrijf kunnen leiden? Is dat anders dan in de politiek succesvol zijn?
Ha, dat is een goede vraag. Ik denk het wel. Niet alle problemen en uitdagingen van leiders in de politiek lijken op die van managers natuurlijk. Maar je kunt denk ik wel heel veel leren van de ervaringen van Obama.


Wat kunnen we van Obama leren?
Wat hij heeft meegemaakt, wie hij is, wat hij heeft geleerd. Dat is integraal onderdeel van zijn verhaal. Hij is kortom zijn verhaal.  En dat maakt hem geloofwaardig als leider. Ik denk dat veel leiders daar naar op zoek zijn. Hoe kan ik mezelf zijn én effectief leidinggeven? 


Wat mij een uitdaging lijkt: hoe zorg je dat mensen kritisch blijven op leiders die ze bewonderen? Hoe kun je dat doen?
Belangrijk - nu spreek ik voor mezelf - is jezelf ook voeden met informatie van tegenstanders. Wat zeggen mensen die geen fan zijn van Obama. En wat zeggen kritische biografen? Bijvoorbeeld het boek van David Garrow (aanrader): Rising Star. Dat is toch een ander beeld van Obama dan we kennen uit de reguliere media. En dat helpt mij enorm in de voorbereiding.


Moeten leiders altijd zulke perfecte communicatieskills hebben? Of kunnen leiders ook stil zijn?
Als je de biografieën over Obama leest, dan kom je erachter dat hij het ook heeft moeten leren. Ja, hij is lang, ziet er goed uit, heeft een mooie stem. Hij heeft veel mee, maar heeft zich toch enorm ingespannen om zich te ontwikkelen en beter te worden. Als spreker, als politicus, als leider.


Dus je kunt het leren? Kan Trump het leren?
Haha, om iets te leren moet je het vaak eerst willen. En daar twijfel ik aan bij Trump!


Toch is hij ook een leider.
Je kunt de positie van leider hebben, maar dat wil nog niet zeggen dat mensen je ook als leider zien. Dat is iets anders.


Waarom zijn goede leiders eigenlijk belangrijk?
Op het werk en in onze samenleving zijn er allerlei problemen op het gebied van samenwerking. Hoe gaan we samen belangrijke dingen voor elkaar krijgen. Denk aan problemen op het gebied van milieu, gelijke kansen en hoe kom je in bedrijven tot echt gave innovaties?  


Iemand moet het voortouw nemen?

Het helpt als iemand het voortouw neemt. Niet om te vertellen hoe het moet. Maar om te zorgen dat we samen een doel stellen, samen in actie komen.


Op het juiste moment afscheid nemen is ook belangrijk. Kunnen leiders dat altijd? Obama heeft zich, zeker in de eerste periode, nauwelijks uitgelaten over zijn opvolger. Wat een discipline! 
Dat is echt een keuze van hem. Klopt. Hij is net 57 geworden en veel Amerikaanse politici beginnen dan pas na te denken over het presidentschap. Ja, discipline is belangrijk. Dat betekent ook: vooraf bepalen hoe je het wilt doen als ex-president.


Vandaar het Forward Thinking Leadership event :)
Ha, ja, zo kun je de titel ook uitleggen. 


Top! Dank voor je tijd

Dank je. Was een leuk gesprek. En danzij jou heb ik nu (eindelijk) de desktopversie van WhatsApp geïnstalleerd en mijn foto ververst!


Ja handig he :)
Superhandig! 


Veel succes.
Dank!