Appen met Sander Slootmaker van MIND Young

26-03-2021 (07:00) - Appen met

Snap Inc. heeft in samenwerking met MIND Young de functie Here For You gelanceerd: een functie op Snapchat die jongeren die naar woorden als 'somber', 'depressie' of 'stress' zoeken leidt naar video's van MIND Young, een organisatie die zich inzet voor de mentale gezondheid van jongeren. De overkoepelende stichting, MIND, heeft de ambitie even groot als het KWF en de Hartstichting te worden, want om mensen te helpen is er toch echt geld nodig. FONK appte met Sander Slootmaker van WijzijnMind onder andere over content maken die op jongeren gericht is.
 
WhatsApp-status: -
 
Hi Sander! Anne van FONK hier. Heb je even tijd om te kletsen?
Ha Anne, zeker!
 
Leuk! Jullie hebben samen met Snap Inc. Here For You opgezet. Kun je daar wat meer over vertellen? Hoe is die samenwerking tot stand gekomen?
Ja, ik ben er super enthousiast over!
Misschien ook goed te beginnen door te zeggen dat ik bij MIND werk en dat stichting MIND zich inzet om psychische gezondheid in Nederland te verbeteren. En dat doen we het liefste doen door psychische problemen te voorkomen. Dat voorkomen lukt niet altijd en bij iedereen maar als je op jonge leeftijd bij eerste klachten weet hoe je die kunt herkennen en weet waar je terecht kunt voor informatie of hulp, dan kun je vaak erger voorkomen. Daarom bieden wij vanuit MIND voorlichting en anonieme hulp via telefoon, chat en WhatsApp (www.mindkorrelatie.nl)
Nou goed, lang verhaal, maar dan beantwoord ik niet direct je vraag. Als MIND hebben we dus veel informatie en hulp in huis, maar willen we graag dat jongeren daar gebruik van maken als ze dat nodig hebben.
Bijna alle jongeren zijn dagelijks met social media bezig en dan is het fijn dat op de plekken waar de jongeren zich bevinden, ze gewezen worden op onze informatie als ze op termen als depri, somberheid of bv eetstoornissen zoeken.
Snapchat is echt zo'n ontmoetingsplek voor vrienden, dus supertof dat wij daar nu ook onderdeel van uit maken.
 
Ja, inderdaad! Jullie doen heel nobel werk vind ik
Thanks, leuk te horen!
 
Ook een echt goed idee om MIND en alle informatie die jullie hebben te profileren op social media, een plek waar een deel van de mentale klachten onder jongeren natuurlijk ook indirect vandaan kunnen komen
Wat ik tof vind is dat jullie ook wel echt een aanwezigheid hebben die jongeren aanspreekt
En die niet alleen over de echte DSM-stereotype diagnoses gaan, maar ook over issues als prestatiedruk en perfectionisme
Hoe wordt de contentproductie vanuit MIND opgezet? Zijn dat jongeren die de social media beheren, marketeers of juist mensen met een achtergrond in de psychologie?
Helemaal gaaf te horen. Ik denk dat dit komt omdat we veel de jongeren zelf werken. Jongeren met ervaring met psychische problematiek (zelf of in hun directe omgeving). Dat maakt dat niet alleen de visuals mooi aansluiten maar ook 'dezelfde taal' gesproken wordt.
 
Ja precies!
Eens dat social media ook het verkeerde beeld kan geven en eenzijdig kan zijn, denk aan the perfect picture'. Maar bijvoorbeeld met onze MIND Young Studio, waar we 5 jongeren begeleiden om videocontent te maken over mentale gezondheid voor onze Insta en Youtube, kunnen we ook het andere verhaal vertellen. Want het is echt niet raar om psychische klachten te hebben, maar als niemand er over praat of laat zien hoe iemand er mee om is gegaan, kan het soms ook erger worden.
 
Wijze woorden!
Hebben jullie deze week al wat intel over hoe de Here For You functie op Snapchat loopt? Al feedback gehad van Snap?
Soms kun je me erop betrappen
Nee, ik weet nog niet hoeveel Snappers , zeg je dat zo, er van gebruik hebben gemaakt. Natuurlijk ben ik benieuwd en hoop ik dat het goed wordt gevonden, maar ik ben al heel blij als we jongeren zo via deze weg kunnen helpen.
 
Gaan jullie nog met andere social kanalen soortgelijke samenwerkingen doen?
Ja, een ander platform wat we nu aan het verkennen zijn is TikTok. We (de mind young studio dus) ontwikkelen daar nu concepten voor om onze informatie op een leuke manier te presenteren. Trouwens op alle social media platforms kun je ons terugvinden via @wijzijnmind (ik hoop dat je deze reclame niet erg vindt Anne, we zijn tenslotte een stichting)
 
Hahaha, nee hoor dat is zeker begrijpelijk!
Dankjewel voor je tijd, Sander!
Ik vind dit erg gezellig, en sta open om dit vaker te doen, maar ik moet zo mijn dochter van school halen.
Dank je wel voor je interesse en tot een volgende!
Mag ik je lezers nog vragen om onze insta en youtube te 'liken en subscriben'? Daar helpen ze ons enorm mee!
 
Bij deze