WhatsAppen met Alba Vazquez

24-11-2016 (13:55) - Appen met

Vice (Sports) Nederland publiceerde gisteren een artikel over een nieuwe app genaamd Runister. Het is de eerste hardloopapp waarmee gebruikers zelf geld kunnen verdienen. Hoe meer ze lopen, hoe meer ze verdienen. De app kost 1,99 dollar per maand en is bedoeld om mensen te motiveren om regelmatig in beweging te komen. Vice maakte nog melding van ruim zesduizend gebruikers, inmiddels zijn dat er al meer dan tienduizend. Het leuke idee en de snelle groei was voor ons reden om via de WhatsApp contact op te nemen met een van de bedenkers van de app: Alba Vazquez.
 
WhatsApp-status: (2 emoticons van een panda)
 
Hallo Alba! Jaap hier, live uit Amsterdam.
Hallo!!! Bon dia uit Reus (dichtbij Barcelona) 
 
Heerlijke plaats om te zijn momenteel neem ik aan.
Nou!! Vandaag regent het eindelijk niet meer… dus een volledig blauwe lucht! Het is nog geen Amsterdam, maar nog steeds wel fijn :)                        
 
Er gaat nu eenmaal niets boven Amsterdam ;) Staat jullie kantoor ook in Reus, of is er nog geen sprake van een kantoor? 
We zijn behoorlijk internationaal…Het officiële kantoor is in Singapore. Ik kom uit Spanje, Matej (mede-oprichter, red.) komt uit Slowakije. Maar we werken vanuit Spanje nu, dus er is niet zoiets als een echt hoofdkantoor. 
 
Dit zegt wellicht iets over de lage leeftijd en snelle groei van Runister, toch?
We denken dat door het internet dingen duizend keer sneller gaan dan andere projecten. Maar Runister, als een pasgeborene van 1,5 maand, betekent simpelweg veel en erg ver reizen!
 
Laten we teruggaan naar het begin, toen de pasgeborene nog niet geboren was. Hoe is het allemaal ontstaan?
Het begon allemaal in Januari 2016. Ik ging een rondje hardlopen met Matej (we zijn een stelletje :)) en we waren aan het grappen dat iemand ons moest betalen voor onze inspanning. Toen hebben we gezocht naar een app die dit deed, en die bleek nog niet te bestaan. Toen hebben we besloten onze baan op te zeggen en deze app te gaan bouwen. 
 
Men zegt dat in iedere grap een kern van waarheid zit, jullie hebben dat dus bewezen met deze app. Het vereist wel veel lef om zomaar je baan op te zeggen en ervoor te gaan. Waren jullie zo overtuigd dat dit ging werken?
Geenszins! Je kunt alleen maar raden naar de uitkomst en geloven in het idee. Vervolgens 9 maanden lang ontwikkelen. Letterlijk blind, want je bent iets aan het doen dat mensen misschien leuk vinden, maar misschien ook niet. 
 
Jullie hadden toch een goede baan? Haatte je je werk zo erg? 9 maanden lang ontwikkelen klinkt niet als een leuke vakantie ;)
Onze baan was fantastisch! :) We deden allebei internationale sales. Heel veel reizen!! Maar, soms heb je simpelweg het gevoel dat dit het moment is om iets anders te proberen. Misschien zijn we te avontuurlijk.
 
Nou, het lijkt erop alsof jullie vrij snel zijn beloond voor jullie lef. Hoeveel gebruikers heb je nu?
Iets over de 10k. Maar Nederland lijkt ineens als een raket te gaan (raket emoticon).
 
Toen Vice Sports het artikel over Runister publiceerden, hadden ze het over ruim 6k. Dus het gaat inderdaad als een raket.
Inderdaad. Maar we zien hetzelfde nu in Latijns-Amerika.
 
Gezonde leefstijl is hier echt een ding tegenwoordig. Hardlopen en hardloopapps als Runkeeper lijken populairder dan ooit. Zou dat het een en ander kunnen verklaren, of is het gezonde marketing?
Het probleem is dat Vice niet geüpdatete is over het aantal downloads. De eerste Vice die het publiceerde was hier in Spanje, vorige week. Toen Duitsland, Colombia enz.
 
Dus voor de actuele stand van zaken moeten mensen Fonk lezen ;)
Ja! Vandaag actueel, hoewel er de komende uren nog veel kan veranderen. We proberen de grootste motivatie ooit (iedereen houdt van geld) te koppelen aan een gezonde leefstijl (iedereen moet op zijn minst een beetje beweging krijgen).     

:) Toch is het enigszins verontrustend dat mensen beloningen (lees: geld) nodig hebben om zich ertoe te zetten om te gaan bewegen, niet?
Voor veel van hen is Runister een bonus (ze zullen niet speciaal voor ons de sneakers uit de kast trekken). Ik bedoel, de groep mensen die normaal gesproken al hardlopen zien dit als een extraatje, we hebben niet de illusie dat Runister voor hen doorslaggevend zal zijn voor hun beslissing. Voor anderen is het misschien een grappige manier om te beginnen. 
 
Echte fanatiekeling zullen misschien betogen dat alleen intrinsieke motivatie ervoor kan zorgen dat iemand echt toegewijd raakt. 
Natuurlijk! En veel van hen zullen Runister bekritiseren! Maar we zeggen openlijk dat Runister gewoon een andere motivatietool is. Ik loop al sinds mijn achtste hard! Ik doe het gewoon voor de lol, en wat extra centjes klinken mij wel lollig in de oren. Hardlopen kan gevaarlijk zijn voor de gezondheid als je ineens een marathon gaat lopen, alleen maar om een selfie te kunnen maken. Daar hebben wij geen controle over. 
 
Ik bedacht me net dat het wel een goede trigger kan zijn voor de jeugd om te beginnen met lopen. Een van de leuke bijwerkingen van smartphonegebruik onder jongeren. 
Zeker! Zelfs nog meer als Runister 2.0, waar we nu aan werken, uitkomt. Nog leuker, en meer spelenderwijs. 
 
Laten we jongeren die op hun luie reet zitten in beweging zetten! 
Laten we iedereen in beweging zetten! Zelfs mijn moeder loopt nu iedere dag!
 
Over controle gesproken: je hebt vast nagedacht over potentiële cheats en hacks waarmee mensen kunnen laten voorkomen dat ze verder lopen dan ze daadwerkelijk doen. 
Nou! We hebben ons best gedaan om ons daartegen te beschermen. Runister is bedoeld voor wandelen en rennen, en door één persoon. Dus mensen kunnen proberen meters te maken met de auto, maar dat telt niet mee. 

Het werkt wel met GPS toch? Dus je kunt de fiets gebruiken en doen alsof je loopt, of bots inzetten die voor je vals spelen. 
Nouja, eerlijk gezegd zullen we iedereen belonen die een manier vindt om vals te spelen op Runister. Maar we hopen dat mensen het gebruiken zoals het bedoeld is. Anders ‘sterft’ de app misschien, dat is jammer voor de mensen die de app wel op een correcte en eerlijke manier gebruiken. 
 
Eens. Toch is vertrouwen in de mensheid wellicht naïef, in tijden van cybercrime en online trucage. 
Dat is waar! Maar er zijn meer mensen met goede intenties dan mensen met slechte intenties. Dat is waarom we ons best doen om de app te beschermen. Er zijn genoeg veiligheidsregels. Er worden bijvoorbeeld maximaal twee hardloopsessies per dag beloond. 

Begrepen. Is er ook een maximumbedrag dat gebruikers kunnen verdienen?
Nee, er is geen limiet. Maar de twee keer per dag regel moet dat wel ondervangen. Met die regel proberen we te voorkomen dat vijf marathonvrienden op dezelfde dag een marathon lopen met dezelfde telefoon. Dan zou het geldbedrag van die groep het hele systeem in de war schoppen.
 
Is het moeilijk om hogere levels te bereiken? 
Dat ligt aan de persoon en de afstanden die je loopt. Je kunt alleen upgrades krijgen met het verdienen van Runnies. Van level 1 naar 2 heb je 200 runnies nodig en van 2 naar 3 500 runnies.
 
Het lijkt wat op beloningssystemen die goksites gebruiken. Jullie gebruiken Healthy gambling;) 
Nee! Bij gokken kun je verliezen, bij Runister niet. Dat staat zo ver af van gokken. 
 
Laten we het dan het stimuleren van gezonde verslaving noemen. 
Verslavingen zijn niet gezond. Alles wat je misbruikt doet je schade toe. 

Oké, laten we het dan maar gewoon Runister noemen:p Hoe zit het met inkomsten. Verdienen jullie alleen geld met de 2 dollar die gebruikers maandelijks betalen of zijn er ook advertentie-inkomsten?
Ok, beter! Nee, geen advertenties. Maar something else is cooking (emoticon van gebakken ei). Er zit meer fun aan te komen…

Kun je ons een hint geven?
Nee. Het komt er snel aan ;) Maar we werken aan een manier dat de gebruiker er nog meer van kan genieten.                  
 
Ok, we wachten geduldig af. Schroom niet ons te contacten als het zover is ;) Ik heb nog een laatste, erg belangrijke vraag: Heb je zelf nog wel tijd om een rondje te lopen, nu je een snelgroeiend bedrijf runt (haha, runnen)?
In alle eerlijkheid, ik ga even checken wanneer mijn laatste loop was. 12 November :( We zijn ziek en druk geweest. Maar ik hoop snel weer terug te zien, hopelijk vandaag al!
 
 
Nu voel ik me schuldig voor het gebruiken van je kostbare tijd :( Door ons te woord te staan heb je wel een heel heel groot bedankje verdiend. Ik vind je idee erg leuk en het was zeer plezierig om met je te praten.
We zijn vereerd dat jullie tijd in ons hebben geïnvesteerd. En dankbaar om te mogen praten over Runister. Hartelijk dank!
 
Wanneer kan ik de app op mijn Android telefoon gebruiken trouwens?  
Android moet nog even wachten. Het probleem van Android is verschillende merken die je onder één platform moet onderbrengen. Dat is niet makkelijk. Maar we gaan het wel doen, we hebben alleen nog iets meer tijd nodig.