WhatsAppen met Annette Menheere

25-07-2017 (17:47) - Appen met

Vandaag lanceerde SIRE zijn nieuwe campagne Laat jij jouw jongen genoeg jongen zijn? De campagne, waarin ouders wordt opgeroepen om hun jongens de ruimte te geven om te ravotten, stoeien en risico’s te nemen omdat dit bij jongens hoort, deed behoorlijk wat stof opwaaien. De campagne werd bedacht door Grey. We waren benieuwd wat de bedenkers van alle ophef en van de SIRE-boodschap vinden en namen via de WhatsApp contact op met Annette Menheere.
 
WhatsApp-status: looking for summer
 
Hallo Annette!
Hallo! Eh... Joost?!
 
Jaap, maar jij mag gerust Joost zeggen ;)
Joost! Natuurlijk(Y)
 
Haha. Wat een dag he! aan aandacht voor jullie SIRE-campagne geen gebrek.
Je hoort mij niet klagen
 
Had je verwacht dat het zoveel teweeg zou brengen?
Ja, we wisten dat het een beladen onderwerp is waar iedereen een mening over heeft. Het is fantastisch dat de campagne zoveel discussie teweegbrengt. Het doel van SIRE is 'maatschappelijk verweesde onderwerpen' onder de aandacht brengen bij het Nederlandse publiek. 
 
Het onderwerp is vrij recent nog in het nieuws geweest, vind jij dat ouders hun kroost te beschermend opvoeden?
Ik heb zelf een zoon van 11 en een zoon van 6. Het werken aan deze campagne heeft me enorm bewust gemaakt van mijn eigen soms te beschermende gedrag. Onbewust ben ik eigenlijk die te beschermende moeder die ik afwijs:p
 
Hahaha, fijn moment van zelfreflectie ;) Bewijst dat ook het effect van de campagne?
Nee hoor, dit is puur persoonlijk, maar het maakte me er wel bewust van dat dit onderwerp dichterbij is dan ik dacht. Bewijs voor het effect van de campagne ligt mijns inziens in het feit dat het echt een topic is. Vanavond zit SIRE bijvoorbeeld op uitnodiging bij RTL Late Night!
 
Dat komt ongetwijfeld omdat het wellicht een controversieel onderwerp is, de reacties zijn ook niet allemaal even positief he?
Annette Menheere: Het doel van de campagne is opvoeders van Nederland bewust maken over hoe ze met jongens omgaan, en dat doet de campagne. Natuurlijk zijn er lovers and haters, dat is allemaal welkom en toont dat het onderwerp leeft.
 
Reuring is natuurlijk altijd goed voor je zichtbaarheid. En de kritiek dat een dergelijke campagne genderstereotypering in de hand werkt?
Er bestaat niet zoiets als 'de jongen' of 'het meisje' natuurlijk. Daarom zeggen we ook: 'jongens en meisjes zijn gelijkwaardig maar niet hetzelfde’.
 
Het wordt inderdaad wel gezegd, maar de campagne en zijn slogan zijn toch wel echt op jongens gericht. Zo wordt het althans wel door velen geïnterpreteerd. Hebben jullie dat effect misschien een beetje onderschat, of was de kritiek ingecalculeerd?
De campagne is echt bedoeld om opvoeders bewust te maken dat we natuurlijk (leer)gedrag van jongens anders zijn gaan waarderen.
 
Deze ontwikkeling is dus wel opvallender bij jongens dan bij meisjes?
Het natuurlijk gedrag van meisjes sluit aan bij hoe opvoeders van Nederland opvoeden. Het natuurlijk gedrag van jongens wordt door opvoeders meer afgekeurd. Met alle mogelijke gevolgen van dien.
 
Dat is best een heldere boodschap waar mensen wel wat mee kunnen denk ik. Wat waren de eisen/wensen die SIRE jullie stelde?
Geen specifieke eisen of wensen. We hebben samen en in nauw overleg de campagne ontwikkeld met een gezamenlijk doel: de campagne moet de beoogde discussie teweegbrengen. We wilden daarbij beide het randje opzoeken, dat is gelukt. 
 
Dat is zeker gelukt, wat dat betreft een dikke 10 ;) Wanneer klopte SIRE precies bij jullie aan? Het was alweer een paar maanden geleden dat er in de media aandacht voor was.
De exacte datum zou ik moeten opzoeken. Maar ik denk wel een klein jaar.
 
Dat is een flink project geweest dus.
Met alleen al 46 kinderen op de set en op 15 locaties willen draaien en alle middelen, zoals de site waar je ook actief kunt stemmen, betekent dat je niet kiest voor de makkelijke weg. We zijn trots en blij op de tomeloze inzet en ambitie die iedere partij in het project heeft gelegd. 
 
Haha, klinkt als hectiek. Nu even lekker naar adem happen?
Haha nee joh, Ik krijg er juist energie van! De toewijding van SIRE is prijzenswaardig, de inzet van alle partijen eveneens! Supersuf, maar moet m'n guppies ophalen. Eventuele rest mag ik die straks antwoorden?! Spring ik nu even op de fiets;) 
 
Haha, ik denk dat we onderhand wel ongeveer weten hoe de vork in de steel zit. Mag ik je hartelijk danken voor je tijd? Vooral even lekker stoeien met de guppies vanavond ;)
Goedzo, en anders hoor ik het! Ja nou, en jullie ook!!! Filmgasten is ook net herboren als chapter, wist je dat?! 
Haha zekers ga ik doen, dank dank! Hartelijks jaap.