WhatsAppen met Eduard Schaepman

13-06-2016 (17:00) - Appen met

Vorige week berichtten we over een nieuwe bladzijde in het (nog relatief korte) succesverhaal van Tribes. Het snelgroeiende bedrijf vond in Oaktree een nieuwe aandeelhouder. Het is typerend voor de expansiedrift van Tribes. Reden voor ons om contact op te nemen met de Excentrieke ‘mister Tribes’, Eduard Schaepman. 
 
WhatsApp-status: I’m not saying I am superman, all I’m saying is that no one has ever seen me and Superman in a same room together.
 
Hallo Eduard. Jaap hier, namens Fonk.
Hi Jaap. Chief hier namens Tribes.
 
Heb je even tijd om over Tribes te babbelen?
Yep.
 
Leuk! Het gaat lekker he? :)
Yep.
 
Waar houdt dit op?
Niet.
 
Kunnen we dit onder het kopje 'gezonde expansiedrift' scharen?
Ik hou niet van processen, dus ook niet van scharen. Staat het creatieve in de weg. Noem het voortplanten. Hoort meer bij de groei van Tribes.
 
Die groei is aardig explosief geweest sinds de oprichting, kunnen we de komende tijd nog meer nieuwtjes verwachten?
Klopt, kijken we naar onze zusterbedrijven dan had ons Europese zusje 1,5 jaar nodig voordat ze 2 vestigingen hadden en 4 jaar voordat ze in het buitenland zaten. Wij zaten na 7 maanden op 6 locaties en in het buitenland! Ons grote voorbeeld, onze USA-zus, zat na 6 jaar op 60 vestigingen! Dat gaan we sowieso halen. En nieuwtjes jazeker! 20 juni alweer.
 
In dit tempo gaan jullie die 60 vestigingen binnen 5 jaar halen ;) Over een week, dat is vrij rap. Kun je ons er meer over vertellen?
Ah je gaat weer formatteren. Dat doen wij dus niet! De 60 staan er echt wel eerder. En nee, ik kan er niks over vertellen, want dan is het geen nieuws meer op 20 juni :)
 
3 jaar? 
Het valt te proberen hè, Iets met schieten en niet scoren ;)
Doe niet aan geboorteplanning Jaap.
 
Slechte ervaringen mee?
Ik hou ook niet van schieten, maar wel van scoren. Elke ervaring is een goede, want het helpt je verder. Dus ik heb geen slechte ervaringen.
 
Als je een biografie zou schrijven, zou het de titel 'de pinchhitter van de bureauwereld' heten?
Uh, wat is dat? En het antwoord is nee, ik heb een betere titel. ‘Lekker vallen en weer opstaan’. Als ik meer fouten maak dan jij, leer ik meer.
 
Is dat niet erg cliché? ;)
Wat jij wil, maar het werkt wel. And I agree to disagree. Ook zo'n lekkere oneliner, maar ook die werkt.

Als het blijft hangen, is het goed
The Mind needs to Travel to be creative: niet waar??

True. Jullie staan natuurlijk bekend om je eigen stijl. Wat gaan de andere verschijningsvormen van Tribes worden?
We hebben gezien dat er nog 34 nomadische stammen op de wereld zijn waar wij als 35th Tribe (ook wij trekken weer steeds meer rond) heel veel van kunnen leren! We zijn steeds meer naar de toekomst aan het kijken (trendananalyse). Het zou goed zijn als we eens gaan leren van het verleden (ook ik overigens), dan hoeven we het wiel niet steeds uit te vinden. We hebben nu van 6 nomadische stammen behoorlijk wat geleerd (Masai. Kazakh, Changpa, Maori, Secoya en Sami). We gaan dus over 29 Nomadische Tribes nog behoorlijk wat aan Storytelling doen.
 
Hoe kom je eigenlijk aan al die kennis over die nomadische stammen?
Studeren. Via Google.
 
Dat klinkt iets minder heroïsch dan ik me had voorgesteld ;)
En we zouden inderdaad de studie antropologie moeten toevoegen op scholen. Gaan we andere bevolkingsgroepen beter begrijpen.
 
Mooi statement, ik zal het Jet Bussemaker doorgeven als ik haar ooit nog te spreken krijg. Ik heb de belangrijkste vraag voor het laatst bewaard: Waar koop je je pakken?
Wij zijn gewend om van binnenuit de zaken te bekijken: EMIC. We zouden meer het perspectief van buitenaf kunnen bekijken: ETIC. 
Ah, de pakken. Dat is een statement zonder oneliner inderdaad. Ik geloof niet in m2 of heilige huisjes, maar in ronde concepten en ruit is echt mooi rond?? Mijn pakken worden door Ronald Gans van The Tailor Mates aangemeten. Wat dacht je van deze?
 

Fancy. Wanneer kunnen we dit exemplaar 'in het wild' aanschouwen?
Volgens mij in de week van 20 juni ??
 
Een nieuwtje én een nieuw pak: Wij gaan er goed voor zitten volgende week. Hartelijk bedankt dat je tijd kon vrijmaken voor dit interview en veel succes volgende week. Je weet ons te vinden als meer nieuwtjes zich aandienen he? ;)
Dank je wel, en ik wil toch wat meer structuur. Hier zijn mijn 6 regeltjes ??