WhatsAppen met Erik de Vreede

05-09-2017 (11:53) - Appen met

Als je iets of iemand bestempelt als ‘Who to Watch’, dan moet je ze natuurlijk wel daadwerkelijk in de gaten blijven houden. Een goede reden om eens contact op te nemen met Digital Natives, vorig jaar genoemd in het rijtje Who to Watch. De Digital Natives introduceren een nieuwe manier van werkgeven, waarbij managementlagen worden overgeslagen en zelfsturende teams de kar trekken. Hoe dit precies in elkaar steekt vragen we via de WhatsApp aan oprichter Erik de Vreede.

 
WhatsApp-status: At School
 
Hallo Erik! C'est Jaap, de Fonk. 
Hey Jaap, good morning.
 
Ah, je Frans is ook prima in orde zie ik. Hoe staat het leven? 
Gaat goed! September is aangebroken. Nederland wordt weer wakker :).
 
Hahaha, had je last van die zomerachtige winterslaap ja?
Ik hou wel van de dynamiek op kantoor als iedereen er is, veel klanten over de vloer, standups in elke hoek. Die energie verlang ik naar na augustus.
 
Daar is wat voor te zeggen. Waar zijn jullie momenteel zoal mee bezig?
We zijn net live gegaan met de nieuwe website voor de Hogeschool van de Kunsten Den Haag. Dat is de koninklijke academie: http://www.kabk.nl en het Conservatorium: https://www.koncon.nl/ Daar zijn we heel trots op. Gisteren officieel gelanceerd in Den Haag. Verder zijn we aan het doorontwikkelen voor Spaces: https://www.spacesworks.com en zijn we net begonnen voor Management Site: Een communityplatform met 100.000+ leden. Persoonlijk ben ik hier intern druk bezig met de overgang naar zelfsturende teams. We zijn onze organisatiestructuur aan het ombouwen om zonder managementlaag verder te kunnen groeien. Daarvoor beginnen we als iedereen terug is van vakantie over een week een pilot van 3 maanden om te kijken hoe dat gaat werken. 
 
Ja jullie zijn bezig een revolutie in werkgeversland te ontketenen, niet? 
Zeker! Ik denk dat wij als jong bedrijf met relatief jonge mensen onze organisatie moeten inrichten op de verwachtingen, vaardigheden en cultuur van een nieuwe generatie. En geen organisatiemodel moeten introduceren waar onze ouders groot mee zijn geworden. 
 
Was vroeger niet alles beter dan? ;)
Ik denk dat ze vroeger niet beter wisten :) Maar dat hoort natuurlijk bij vooruitgang.
 
Laat onze ouders het niet horen. Hoe zie je dat precies voor je, met die zelfsturende teams?
Het doel voor ons om deze stap te maken is om een omgeving vorm te geven waarin iedereen persoonlijk kan excelleren. Om dat te kunnen doen is vertrouwen en openheid het allerbelangrijkste. Dus we zijn een structuur gaan uitdenken die daar recht aan doet. Een voorbeeld daarvan is dat we alle werkzaamheden die er binnen Digital Natives gedaan worden opdelen in cirkels en daarbij horende rollen. Als persoon werk je niet meer namens je functie in één team maar neem je verschillende rollen aan binnen verschillende cirkels. Zelf kan je bepalen waar je aan mee doet. Deze kunnen ook constant veranderen maar hierdoor weet iedereen te allen tijde wat er van hen en anderen verwacht wordt. Een ander voorbeeld zijn beoordelingen. Die gebeuren niet meer eens in het half jaar maar doorlopend op maandelijkse basis. En daar beslist niet één iemand over. Je wordt beoordeeld door je collega's, door de klanten waar je voor werkt en door je coach. Iemand die je helpt met je ontwikkeling binnen een discipline zoals UX of Back-end development.
 
App je altijd zulke lange verhalen? ;) Klinkt verder ambitieus, is dit typisch iets waar de huidige generatie behoefte aan heeft?
Ik geloof het wel. Het is wellicht niet voor iedereen weggelegd. Maar er is een grote groep autonome, talentvolle mensen die hier behoefte aan heeft. En dat is niet per se leeftijdsgebonden. Wij noemen ze digital natives ;).
 
Stel dat dit 'nieuwe werkgeven' werkt, wat gaan jullie er dan mee doen? Gaan jullie het ook proberen bij andere bedrijven te implementeren?
Nee, dat is niet onze ambitie. Wij zijn uiteindelijk een digitaal bureau. Maar wij geloven heilig dat je in deze tijd jezelf, je organisatie en je (digitale) producten constant moet vernieuwen. Wij hopen andere mensen, bedrijven en onze klanten te inspireren op die manier te werken. Verder zie ik het voor ons als een voorwaarde om het beste talent te kunnen aantrekken en voornamelijk te behouden. 
 
Dus het doel is vooral om nieuwe klanten te trekken?
Nee. Met talent bedoel ik het aantrekken en behouden van goede ux'ers, designers, developers, etc.  We moeten zorgen dat zij in een omgeving werken waar ze het beste werk kunnen maken. Dat is het belangrijkste doel.
 
Maar als die nieuwe manier van werken ook nieuwe klanten aantrekt, is het wel een leuke bijkomstigheid toch? ;) 
Dat is altijd mooi meegenomen. 
 
Laten we hopen dat het zijn vruchten afwerpt in ieder geval. Wij zijn in dat geval de eerste die het horen neem ik aan? :)
Uiteraard.
 
Yeah! We blijven jullie in de gaten houden Erik. Mag ik je hartelijk danken voor je tijd en toelichting?
Absoluut. Jullie ook bedankt. Keep up the good work.