WhatsAppen met Gert Franke

03-10-2016 (11:28) - Appen met

Het Nederlandse ontwerpbureau voor digitale datavisualisaties CLEVER°FRANKE is Nederland ontgroeid. Om zijn Amerikaanse klanten als Google en Cisco beter te kunnen bedienen, opende het bureau een vestiging in Chicago. We spraken mede-oprichter Gert Franke, die aangaf geen groot liefhebber te zijn van WhatsApp, maar voor ons een uitzondering maakte.
 
WhatsApp-status: Geen

Hallo Gert. Jaap hier, van Fonk.
Goedemorgen Jaap!
 
Een hele goede morgen. Heb je een gaatje in je agenda om even te praten over jullie Amerikaanse avontuur?
Jazeker.

Fijn! Laten we beginnen met een welgemeend: van harte.
Dankjewel. Voor ons begint een nieuw avontuur en het is fijn alle positieve reacties te horen.
 
Uit jullie persbericht bleek dat deze stap hard nodig was, how come?
Wij werken voornamelijk voor buitenlandse klanten. Van de landen waar wij voor werken is Amerika het belangrijkste land met klanten als Google, Cisco en Here Maps. Om deze klanten beter van dienst te kunnen zijn en de Amerikaanse markt beter te begrijpen wouden wij al lange tijd daar een vestiging openen. 
 
Waar zit hem dat precies in, het 'beter van dienst kunnen zijn'?
Een goede werkrelatie met opdrachtgevers is ook voor ons van groot belang. Door de vestiging in Amerika kunnen wij meer en beter persoonlijk contact houden met onze opdrachtgevers. Daarnaast kunnen we makkelijker op nieuwe opdrachtgevers afstappen. Ook biedt de nieuwe locatie de mogelijkheid om opdrachtgevers makkelijk bij ons uit te nodigen. Vooral bij de vele workshops die wij geven is dit een groot voordeel zodat we opdrachtgevers ook uit hun vertrouwde werkomgeving kunnen halen. Daarnaast denken we dat we met deze locatie in de VS voor opdrachtgevers ook ‘makkelijker benaderbaar’ zijn omdat we fysiek dichterbij zitten. We hopen dat dit bijdraagt aan meer opdrachten vanuit de VS.
 
Ervaren jullie het nu als een last om niet 'fysiek dichtbij' te zijn?
Op zich hebben we jarenlang prima vanaf afstand met opdrachtgevers in de VS samengewerkt. Maar vooral als een opdracht nog niet definitief was, was de drempel om toch alvast bij een opdrachtgever langs te gaan, te groot. Die drempel is er nu niet meer. Daarnaast merken we bij projecten die langer duren dan een paar maanden dat je toch geregeld persoonlijk contact wil houden. Voorheen vlogen we bij de start van het project één of twee keer naar de VS, nu kunnen we geregeld bij een opdrachtgever langs gaan. Daarnaast hebben we nu een stuk minder last van tijdverschillen en is afspraken inplannen met opdrachtgevers een stuk makkelijker geworden. 
 
Hebben jullie de ambitie om nog meer kantoren in de VS te openen?
Voor nu niet, het voordeel van Chicago is dat je makkelijk naar de oost- en westkust kan vliegen. Daarnaast zien wij in de regio Chicago voorlopig voldoende groeikansen.
 
En ondertussen niet Nederland uit het oog verliezen hè;)
Zeker niet :), we blijven graag voor Nederlandse opdrachtgevers werken.

Goed om te horen. Is er al een strijd gaande onder werknemers wie er naar Chicago mag?
Nee, het merendeel van de productie wordt nog in Nederland gedaan en wanneer nodig vliegen wij collega’s in naar Chicago. We zitten nu met accountbeheer vast in Chicago en we gaan dit in de loop van 2017 uitbreiden met een vast designteam. Dus die strijd zal dan pas volop losbreken :). We willen echter gedeeltelijk ook lokaal collega’s werven.
 
Als je ziet hoe snel jullie gegroeid zijn in de 8 jaar dat jullie bestaan, wat is er dan nog allemaal mogelijk?
Voor ons blijft het bureau een avontuur waarbij we na het behalen van bepaalde doelen weer verder kijken naar nieuwe avonturen. Voorlopig willen we focussen op het goed laten functioneren van de Amerikaanse vestiging. Dit is niet makkelijk dus dit zal voorlopig veel aandacht vragen. Daarnaast is er nog veel mogelijk, maar dat ontdekken we onderweg wel, daar staan we nu nog niet zo bij stil. Ons hoofddoel is het beste datavisualisatie bureau ter wereld te zijn, die oplossingen maakt die daadwerkelijk impact op organisatie en maatschappij hebben. We hebben nu ook nog voldoende mogelijkheden om kleine dingen in onze organisatie verbeteren.
 
Korte termijn in dit geval belangrijker dan de lange termijn dus. Wat kunnen we op de korte termijn nog van jullie verwachten?
We werken momenteel aan diverse innovatieve projecten, helaas kunnen we hierover niet veel vertellen i.v.m. geheimhoudingverklaringen. Wat ik wel kan vertellen is dat we o.a. bezig zijn met een innovatieve wijze om op basis van je persoonlijke smaak de beste voedingsproducten online te vinden. We ontwikkelen visualisaties voor slimme sensoren die jouw persoonlijke activiteit bijhouden en zijn concepten aan het ontwikkelen voor een nieuwe (eigen geïnitieerde) weerkaart waarmee we je op slimme wijze het weer van afgelopen jaar opnieuw laten beleven. Daarnaast zijn we bezig met het zoeken naar een nieuwe en grotere studioruimte voor ons kantoor in Utrecht. 
 
Dat is nogal wat. Bij dezen een oproep aan iedereen die een grote studioruimte beschikbaar heeft: Bel Gert. We gaan dus ongetwijfeld nog veel van jullie horen de komende tijd. Hartelijk dank voor je tijd en heel veel succes met jullie American Dream.
Haha dank voor de oproep en we doen graag t.z.t. weer een update hoe ons avontuur verder is gegaan!