WhatsAppen met Ilse Vonk

03-11-2016 (09:25) - Appen met

Haar recente benoeming tot CEO van Dopper gaf aanleiding om nog maar eens terug te kijken op haar merkwaardige levensloop. Ze begon op de MAVO, verliet vroegtijdig de HAVO om te gaan werken en schreef in rap tempo de hoofdstukken van haar onwaarschijnlijke jongensboek (meisjesboek?). Ze ging de hele wereld over om te werken en belandde uiteindelijk in 2013 bij Dopper, waar ze nu aan het roer staat. Via de WhatsApp vertelde ze ons er alles over.  

 
WhatsApp-status: Available

Hallo Ilse! Jaap hier, van Fonk. 
Hey hallo! Hoi Jaap! 
 
Heb jij even tijd om ons je geheim voor een succesvolle carrière prijs te geven? ;) 
Voor jou heb ik altijd tijd! 
 
Joepie :) Ik zou zeggen, kom maar op met dat geheim. 
Oh jee, jij komt wel meteen met de deur in het virtuele huis vallen ;)

Recht toe, recht aan. Wellicht is dat al een deel van je geheim?
Ik denk dat er niet één geheim is, maar laten we zeggen dat al die clichés over hard werken, een goed netwerk en een kleine dosis geluk zeker waar zijn. Haha, zeker aan duidelijkheid bij mij geen gebrek. 

Ja uiteindelijk kom je dan ook weer een beetje in het nature-nurture debat terecht hè. Maar er zijn ongetwijfeld keuzes die je hebt gemaakt waar je erg blij mee bent?
Zeker, ik ben gewapend met de goede genen maar heb toch ook de aangeleerde kwaliteit om geen spijt te hebben van mijn keuzes. Zelfs niet van die ene om vroegtijdig de havo te verlaten om te gaan werken en studeren tegelijk, want die heeft me achteraf veel verder gebracht dan een extra jaartje hangen op het schoolplein ooit had kunnen doen.
 
Op zich bemoedigend voor jongeren die worstelen met beroepskeuze e.d. 
Haha ja, er is altijd hoop. 

Misschien iets wat ouders liever niet horen, maar goed ;) 
Ook bemoedigend voor de bezorgde ouders, zoals die van mij destijds. 
 
Als je het resultaat bekijkt wel inderdaad, maar ik kan me voorstellen dat er aan zo'n keuze wel wat mitsen en maren zitten. Hoe zit het met je meest recente keuze eigenlijk, je overstap naar Dopper. Nog steeds blij mee? 
Die krijg je gratis bij alle keuzes in je leven. Ik ben ervan overtuigd dat er meer manieren zijn om een succesvolle carrière op te bouwen en dat het vroeg beginnen met werken mij op dat moment verder hielp dan een gymlesje. Ondanks dat er ook bij die keuze genoeg zweet en inspanning kwamen kijken natuurlijk. 
 
Meer dan bij de gymles?;)
Ik behoor hier inmiddels bijna tot de dinosaurussen, bijna drie jaar geleden begon ik bij Dopper als interim sales director en daarna ben ik doorgegroeid tot director of operations. Sinds 1 september vervul ik de functie van managing director. En natuurlijk ben ik blij dat ik al die tijd 'goed doen' heb kunnen combineren met succesvolle bedrijfsvoering. 
Zeker meer dan bij de gymles, mijn moeder schreef geen excuusbriefjes voor mijn werk ;) 

Drie jaar is voor Dopper relatief gezien een eeuwigheid inderdaad. 
Klopt. 
 
Kennelijk heeft Dopper iets wat jou erg aantrekt, wat is dat precies (naast het 'goed doen' en succesvolle bedrijfsvoering)? 
Ik vind de fase waarin Dopper op dit moment zit heel interessant. We zijn van startup gegaan naar scale-up en daar komen ontzaglijk veel uitdagingen bij kijken, denk aan de uitbreiding van de infrastructuur, internationaliseren, relevant blijven als merk en het ontwikkelen van een bedrijfscultuur. Of dat laatste is gelukt, testen we regelmatig tijdens de vrijdagmiddagborrel :) 
 
Met lekkere flesjes water natuurlijk ;)
Met kraanwater uit onze Doppers natuurlijk. Het enige dat bij ons in voorverpakte flessen komt zijn wijn en bier. 
 
Logischerwijs. Ervaar je weleens dat je bent uitgekeken op een werkgever? Het lijkt erop dat je moeilijk stil kunt zitten. 
Ik ben beslist niet snel uitgekeken, ik verbreed juist graag mijn horizon. Dat doe ik op een heel natuurlijke wijze, ik ben zo van de ene in de andere uitdaging gerold. Merijn (Everaarts, red.) heb ik bijvoorbeeld al ontmoet tijdens mijn baan op de Floriade in 2002, het duurde dus nog een decennium voordat die ontmoeting leidde tot een samenwerking.
 
Leuk dat zich dat uiteindelijk uitbetaald. Je hebt al vroeg indruk gemaakt dus.
Ja, netwerken loont :)
 
Nog meer dingen waar ambitieuze mensen op moeten letten?
Zorg dat je jezelf omringt met mensen die jou inspireren en stimuleren om jouw dromen te verwezenlijken. Wees ook vooral niet bang om af en toe een onconventionele keuze te maken, uit ervaring weet ik dat lef vaak wordt beloond.
 
Je bent het levende bewijs. Ga je nog leuke dingen doen met Dopper binnenkort? 
Alleen maar! Ga er maar even voor zitten: Er komt een speciale editie van onze fles in samenwerking met een bekend museum, er komt een handige accessoire aan waardoor je de Dopper makkelijker kan meenemen, we brengen meer kleur in de collectie en natuurlijk zijn we druk bezig aan een opmars in Amerika, Duitsland en België. Dus ik ben voorlopig onder de pannen.

Ik neem aan dat er een pakketje met special editions bij onze redactie wordt bezorgd?;) Genoeg te doen inderdaad, dat betekent dat wij jullie scherp in de gaten moeten houden. 
Dat ligt natuurlijk aan de uitkomst van dit interview ;) Zeker, verlies ons vooral niet uit het oog. 
 
Haha, well played. Dat gaan we zeker niet doen.
Haha.
 
Laat ik je in ieder geval vast bedanken voor dit interview. En je heel veel succes wensen de komende tijd. Ik heb er vertrouwen in. 
Jij bedankt. Als jij er vertrouwen in hebt dan heb ik dat natuurlijk ook ;) Jij succes met het uitwerken van dit interview. 

Heel goed. Dat gaat goedkomen.
Top! Fijne avond.
 
Jij ook!