WhatsAppen met Irene Moors

02-05-2017 (10:24) - Appen met

Irene Moors is een van de bekendste gezichten op de Nederlandse tv. Niet verwonderlijk, aangezien ze al 28 jaar lang voor de commerciëlen (eerst RTL, nu SBS 6) actief is. Lang niet iedereen weet dat ze zich ook als ambassadeur inzet voor de foundation van een andere tv-grootheid (in de figuurlijke zin van het woord): Bart de Graaff. Op 25 mei van dit jaar is het 15 jaar geleden dat het BNN-icoon overleed. Om hem te eren organiseert de Bart de Graaff Foundation Barts Media Run in Hilversum. 

 
WhatsApp-status: At the gym
 
Hallo Irene! Jaap hier, van Fonk.
Hallo Jaap. Wat gezellig en hip.
 
Bedoel je mij, of het WhatsAppen? ;)
Je WhatsApp foto is heel leuk. Maar ik bedoelde eigenlijk dit WhatsAppen...
 
Haha, ja leuk he! Dat kon 15 jaar geleden nog niet.
Maar echt niet. Ik ben nog van voooooor het internet. Jaar kruik zeg maar.
 
De kruik doet nog prima dienst tegenwoordig, no worries. Enige nadeel is wel dat het (lineair) tv-kijken te lijden heeft onder de snelle ontwikkelingen, niet?
Zeker. Daar hebben wij van de televisie allemaal last van. De kijkcijfers dalen. Niet omdat de programma’s minder leuk zijn, maar de jongeren geven toch de voorkeur aan Youtube en Netflix.
 
We willen het vandaag natuurlijk vooral met je over Bart de Graaff hebben, dat zou best een goede YouTuber/vlogger geweest zijn.
Maar echt. Wat Bart ‘vroeger’ deed zou een hit zijn op Youtube. Miljoenen volgers. Hij was zijn tijd ver vooruit.
 
Eigenlijk maakte hij YouTube filmpjes, maar dan op tv. Wat vind jij zijn hoogtepunt?
Poeh. Moet ik er echt maar eentje kiezen? Ik vond Waar Kan Ik Je ’S nachts Voor Wakker Maken geweldig. Gewoon midden in de nacht brutaal en onverwachts aanbellen bij bekende mensen. De meeste deden leuk mee. Maar sommige waren not amused. En het feit dat hij BNN van de grond heeft gekregen is natuurlijk een hoogtepunt...
 
Ik kan me inderdaad nog Emile Ratelband herinneren, die vond het concept niet bepaald een succes toen hij zelf leidend voorwerp werd. Hoe denk je dat mensen zouden reageren als jij zoiets zou proberen?
Ik kan ook heus een potje breken bij mijn collega’s. Maar de goodwill die Bart had, die heb ik niet. Ik zou het denk ik ook niet durven. Hij deed het gewoon. Bekend Nederland was gek op Bart. Om zijn doorzettingsvermogen en zijn creatieve ingevingen. Daarbij mogen we niet vergeten dat hij een topteam om zich heen had. Onder anderen zijn zus, Mirjam. 
 
Ja Mirjam heeft ook de foundation opgericht hè? Is het (nog steeds) voortbestaan van BNN niet al een eerbetoon an sich?
Absoluut. Bart’s News Network. Dat is waar de letters B N N voor staan. Ik ben benieuwd of jongeren dat wel weten. Maar de Foundation is zeker ook een mooi nalatenschap. Die helpen mensen zoals Bart om ook door te zetten en te doen. Een droom te verwezenlijken. Terwijl ze toch een levensbepalende ziekte hebben. De Bart de Graaff Foundation helpt juist die jongeren met het opzetten van hun eigen bedrijf ! Da’s toch mooi.
 
Jongeren zien misschien ook een ander BNN dan het BNN waar Bart voor stond.
Hoe bedoel je? 
 
Bart was wel tegendraads en ondeugend (en Boos;)), maar nu is de omroep toch vooral geobsedeerd door de jongerencultuur. Zo komt het over althans.
Ja. Maar dat is ook prima. BNN blijft zich richten op de jongeren doelgroep. En dat is knap, want jongeren kijken weinig tv. Maar wel BNN. Dus zolang dat lukt zeg ik, vooral doorgaan.
 
En als dat ooit ophoudt, hebben we de foundation nog ;) Leuk initiatief inderdaad, het opzetten van een eigen bedrijf (zoals Bart dat ook deed). Helpt de foundation alle jongeren met een levensbepalende ziekte, of is er een specifieke groep waar de meeste aandacht naar uit gaat?
Nee, er is geen specifieke groep. Iedereen die zich aangesproken voelt, en te maken heeft met een levensbepalende ziekte, mag zijn bedrijfsplan indienen. Daar vindt een selectie plaats. Want het moet echt haalbaar zijn. De lening die ze van de bank niet krijgen, vanwege hun fysieke toestand, krijgen ze dan wel bij de Bart de Graaff Foundation. En dan moeten ze aan de bak. Maar dat doen ze, want het zijn BIKKELS. Ze gaan ervoor, net als Bart ook deed!
 
Heb je een mooi voorbeeld van een geslaagd traject?
Oh zoveel. Moet je even op de site kijken. John, fotograaf. Als gevolg van een dwarslaesie was een aangepaste studio noodzakelijk. Hij is daarbij geholpen. Hij maakt prachtige foto’s en gaat heel goed. Marenthe: schoonheidsspecialiste. Heeft jeugdreuma. Is geholpen met een eigen salon, waar ze zelf haar tijd kon indelen. Wil je dat ik doorga?
 
En nu is het dus zaak om voor Bart's Media Run zoveel mogelijk geld binnen te halen om dit soort initiatieven de kunnen blijven ontplooien.
Ja. Wij willen zoveel mogelijk jongeren helpen die alleen maar met steun van de Bart de Graaff Foundation een eigen bedrijf kunnen opzetten. De Bikkels verdienen het. En ik hoop dat Bart’s Media Run op 21 mei op het mediapark weer wat oplevert, zodat we weer wat gedreven jongeren op weg kunnen helpen...
 
Doe je zelf ook mee met de run?
Irene Moors: Ik zorg dat het een feestelijke dag wordt. Ik sta op een podium het entertainment aan elkaar te praten en de renners uit te zwaaien en binnen te halen. Iemand moet het doen…  Dat rennen laat ik even aan de sportieve deelnemers over... Er rennen veel bekende Nederlanders mee hoor. Je kunt erop bieden. De hoogste bieder mag er naast lopen….
 
Ah, en in de tussentijd ga jij Bart style BN'ers net zo lang stalken tot ze ook meedoen? 
Zeker. Ik dring me enorm op. Maar niet midden in de nacht… Dat durf ik niet.                        
 
Haha. Even voor geïnteresseerde mensen: hoe ver moeten deelnemers lopen? 
10 KM of 5 KM dwars door tv-studio’s, uniek. En voor kinderen zijn er wat kortere routes. Dus voor ieder wat wils…Dus DOE MEE! Ik moet nu echt weg, en appen gaat niet in de auto. Leuk je geappt te hebben. Of heb je nog een dringende vraag?
 
Ah, nog een mooie boodschap om mee af te sluiten: Niet appen achter het stuur. Geen dringende vragen meer, wel hartelijke succeswensen en dank voor je tijd. Mocht je (naast 'DOE MEE!') nog iets kwijt willen, dan heb je daar nu nog snel tijd voor. En anders wellicht tot spreeks.
Nee. Doe mee 21 mei en steun zo de Bart de Graaff Foundation! Dat is het wel. Het wordt een dag die je nooit meer zult vergeten. Het wordt net zo uniek als Bart de Graaff zelf. Daar gaan we voor. Dank voor de aandacht. Ik ga rennen….. Naar de auto. Niet 10 kilometer…. Hahaha