WhatsAppen met Laurens ten Dam

15-06-2017 (10:24) - Appen met

De aandacht ging vorige maand volledig uit naar Girowinnaar Tom Dumoulin. Zijn teamgenoot en steun en toeverlaat Laurens ten Dam bleef hierdoor ietwat in de schaduw. Maar niet voor lang. Direct na de Ronde van Italië begon zijn carrière als hoofdredacteur met de lancering van het blad Bicyling, naar eigen zeggen het grootste fietsplatform ter wereld. We spraken de fietsende hoofdredacteur via de WhatsApp, vlak voor de start van de eerste etappe (proloog niet meegerekend) van de Ster ZLM Toer. 
 
WhatsApp-Status: Available
 
Hee Laurens
Jo, hier ben ik.
 
Fijn! Hier is in Zeeland?
Ja. We zijn onderweg naar de start.
 
Dat is al aardig vroeg. Voor jou vandaag een minder grote beproeving voor jou dan het in elkaar zetten van een compleet blad gok ik? 
Haha, ja. Hier ben ik meer ervaren in. 
 
Toch ben je de uitdaging aangegaan, is dat al een begin aan het leven na het peloton? 
Ja. Wie weet. Ik vind het in ieder geval erg leuk. Natuurlijk kost het energie, maar het geeft ook energie. Leuk om het fietsen uit een volledig andere invalshoek te benaderen. Dus echt van de kant van fietsen, lifestyle, bier, bbq en vakantie ipv presteren, watts en dergelijke. Want uiteindelijk gaat het er bij 99% van de mensen om dat je lol hebt tijdens en na het fietsen en dat je ervan geniet.
 
Je wil toch niet zeggen dat er bij jullie nooit bier een bbq aan te pas komt? ;) 
In de giro niet. In de tour ook niet. Alleen voor de begeleiding. Ik heb misschien in totaal 1 biertje gedronken tijdens 3,5 week giro. Tussendoor wel, maar ik houd me wel echt in. Max 1 flesje op goede trainingsstage, trainingsdagen. 
 
Goed dat mensen ook eens over minder Thomas Dekkeriaanse renners lezen. Ben je nu een fietsende schrijver of een schrijvende fietser?
Ik schrijf niet veel. Ik spot de trends, wat ik ook leuk vind. Daar stuur ik de schrijvers op af die beter kunnen schrijven dan ik en die maken er een verhaal over.
 
En jij hebt de connecties in het wereldje natuurlijk. Is dat ook een reden om tijdens je actieve carrière hier al mee te beginnen?
Ja, het kwam op mijn pad. Ik vond het heel leuk. En wie weet kunnen we het uitbouwen tot een toonaangevend blad. Het eerste nummer was veelbelovend, maar ik denk dat we de komende nummers nog gaver gaan maken.
 
Goed verkocht dus?
We hebben afgelopen maandag redactievergadering gehad en er kwamen veel goede onderwerpen.
Geen idee, dat weten andere mensen. 
 
Je bent een van de weinige hoofdredacteurs die niet maalt om verkoopcijfers ;)
Haha, nee.
 
Jullie werken dan vooral met freelancers en (gast)columnisten?
Ja. Kijk, ik verzorg de content, de inhoud en de onderwerpen, mijn redacteuren de rest. Zij kennen de journalisten ook beter.
 
Dat is nog goed op afstand te doen natuurlijk. Toch is het misschien wel lastig combineren met een actieve carrière lijkt me. Je zit ook veel in de VS als ik me niet vergis?
Nee, ik woon weer in Nederland. En wat appen en mailen ‘s avonds lukt me nog wel.
 
Toch wat onrustig tijdens het rusten? ;)
Misschien wel. Wat wil je dat ik zeg. Dit interview is onrustiger.
 
Hahaha, social media tijdperk he ;) Wel mooi getimed trouwens, die lancering. Direct na jullie Giro winst. Wielrennen is de laatste jaren sowieso populair door de Nederlandse prestaties. Dus ook veel extra hobbyfietsers. 
Ja.
 
Genoeg om het een gat in de markt te noemen? 
Daarvoor moet je bij mijn redactie zijn. Ik ken niks van cijfers, behalve dat er ruim 1 miljoen racefietsen in de schuur staan. 
 
Als je me een adres geeft, kom ik wel een keer buurten :) Racefietsen gedijen beter in de buitenlucht dan in de schuur lijkt me. Kun je ons al wel een beetje vertellen wat we in het volgende Bicycling nummer kunnen verwachten?
Zeker. Its About fixed. We gaan naar een red hoock crit. En de Nederlandse crit scène. Ook een laatste voorbereiding op de tour komt aan bod. Ben bij de start, hoop dat je genoeg hebt. Ga me voorbereiden nu.
 
Zeker Laurens, hartelijk dank voor je tijd en veel succes vandaag. Let op de wind, het kan gemeen spoken in Zeeland ;) Kun je als laatste tip nog prijsgeven op wie we ons geld moeten zetten tijdens de tour?
Quintana heeft wel mijn gunfactor na de giro. Want we weten dat Tom hem kan kloppen!
 
Haha top, nogmaals dank!
 
 
fotocredits: Andy Astfalck