WhatsAppen met Mike Brady

12-05-2016 (13:00) - Appen met

Onlangs berichtten wij over de overname van Phoekus door Mangrove. De oprichter van Phoekus, Mike Brady trad hierdoor in dienst bij Mangrove als Managing Director. Een New Yorker in Rotterdam, dat vraagt om een WhatsApp gesprek. Wij vroegen hem het hemd van het lijf.
WhatsApp-status: Hey There! I am using WhatsApp
 
Hallo Jaap!
 
Hallo Mike, fijn om te zien dat WhatsApp werkt met je telefoonnummer uit de VS. Hoe gaat het met je vandaag?
Goed, dank je wel. En met jou?
 
Erg goed, dank je. Het weer is hier on-Nederlands fraai. Laten we het hebben over je grote stap. Van New York naar Rotterdam, dat is nogal een move. 
Ja. Een move naar Europa lag altijd al in de planning, zowel professioneel gezien als persoonlijk. Rotterdam was een leuke verrassing. Mangrove past perfect en we zijn uit de startblokken geschoten. 
 
Wat trekt je zo aan in Europa (professioneel en persoonlijk)?
Professioneel: Mijn algemene visie is om te bouwen aan een internationaal top bureau, dus Europa was een natuurlijke volgende stap. Persoonlijk: Toen ik 19 was heb ik door Europa gereisd en ik ben verliefd geworden op de tempo van het leven daar.
 
Heb je een favoriet land in Europa?
Dat is alsof je vraagt van welke zoon je het meest houdt. Het is een opeenstapeling van dingen. 
 
Over ‘van welke zoon hou je meer?’ gesproken: Was het emotioneel gezien moeilijk om Phoekus te ‘verlaten’ of ervaar je de ziel van Phoekus nog in Mangrove? 
Totaal niet moeilijk, emotioneel gezien. Het is een samengaan, niet een overname. We kozen hier beide voor. En het was precies waar ik naar op zoek was. Dus het is allemaal erg makkelijk en positief geweest. De ‘ziel’ van Mangrove evolueert met de toevoeging van Phoekus. En de evolutie van Phoekus is Mangrove. Het klinkt misschien te goed om waar te zijn, maar ik moet zeggen dat ik een persoon ben die altijd veel geluk heeft gehad. Mangrove is daarvan het meest recente bewijs. 
 
Weet je zeker dat dat puur een kwestie van geluk is? In Nederland zeggen we wel eens ‘geluk dwing je af’. Je zei eerder ook al dat Phoekus en Mangrove complementair zijn aan elkaar. Wat heeft Phoekus dat Mangrove niet had en wat heeft Mangrove dat Phoekus niet had?
Ik vind dat een mooi Nederlands gezegde, maar ik kan je verzekeren dat er veel dom geluk is geweest in mijn leven. En ik kan daar alleen maar heel blij mee zijn. Wat betreft het complementaire karakter van Phoekus en Mangrove: Ik zou zeggen dat Phoekus een weelde van ervaring van de consultancy en strategische kant met zich meebrengt en Mangrove heeft een traditie in uitstekend design en technologie. Bovendien brengen we beide onze netwerken in erg dynamische markten met ons mee. 
 
Verenigd in één groot internationaal netwerk
Niet groot, wel degelijk en groeiend.
 
Je zei dat jullie een geweldige start kennen, wat is het eerste project waar je mee aan de slag bent gegaan?
We werken aan veel projecten voor onder andere StayOkay, Hartstichting, Enexis, ICRC. Maar, voor de duidelijkheid, toen ik schreef dat we een geweldige start kenden, refereerde ik aan het samengaan. Het is verandering. Voor iedereen. And ik kan je verzekeren, aangezien ik ‘change agent’ ben geweest bij ieder bureau waar ik heb gewerkt, dat zelfs in de beste situaties verandering een flinke uitdaging is. Maar, over het algemeen ben ik zeer onder de indruk en blij verrast hoe soepel alles tot nu toe gaat. Een geweldige start!
 
Dat is erg mooi om te horen Mike! Wat zijn de dromen die je hoopt te laten uitkomen bij Mangrove?
Bedankt. Als we het over dromen hebben, dan ga ik hier ook wel heel dromerig worden. Mijn droom is 100. Ik wil dat Mangrove een drijvende kracht wordt achter het creëren van 100 gezonde en inspirerende banen voor mensen. Waarom? Toen ik opgroeide was mijn vader een politicus in Chicago. In die rol had hij de mogelijkheid om banen te creëren. Iedere keer wanneer ik iemand ontmoette die één van deze banen kreeg, was hij/zij hier zo dankbaar voor, indrukwekkend genoeg, omdat het werk het mogelijk maakte om brood op de plank te krijgen, en onderdak, onderwijs en mogelijkheden te bieden voor hun familie en kinderen. Die reactie maakte grote indruk op me. Dat is mijn droom.
 
Dat lijkt me een inspirerende droom, laten we hopen dat hij uitkomt. Je zei dat je echte natuur meer down to earth, praktisch, en efficiënt is en dat je je erg comfortabel voelt in Nederland. Is je mentaliteit meer geschikt voor je werk in Nederland, wanneer je dat vergelijkt met de VS?
Ha, dat is een grappige vraag. De jury heeft nog niet beslist. Ik ben nog steeds erg Amerikaans.
 
Heb je al verschillen in mentaliteit op de werkvloer geconstateerd tussen de twee landen?
Absoluut. Amerikanen en Nederlanders hebben verschillende relaties met hun werk. Over het algemeen indentificeren Amerikanen zich meer met hun werk en het succes op het werk dan Nederlanders. Dat is in ieder geval mijn eerste indruk.
 
Wat bedoel je hier precies mee? Ze falen minder vaak met hun opdrachten?
Ik bedoel dat het werk en het behaalde succes op het werk spelen een grotere rol in het bepalen van je identiteit en status. Dit resulteert in verschillend gedrag op de werkvloer. 
 
Ah zo. Dus als het niet goed gaat op het werk, zitten Amerikanen ook minder goed in hun vel?
Waar ik heen wil, and alleen omdat mijn gedachten nog niet volledig zijn gevormd in dit vroege stadium, is dat Amerikanen de neiging hebben om zwaar te tillen aan hun werkleven en succes wanneer zij zichzelf ‘wegen’. Dit kan goed zijn, maar ook slecht. Omdat je een gedreven persoonlijkheid hebt, maar die gedrevenheid kan ook ongezond worden. Ik heb het idee dat Nederlanders er relaxter onder zijn en zichzelf meer ‘wegen’ aan de hand van andere aspecten in hun leven.  
 
Je hebt aardig op de praatstoel gezeten en we weten nu veel over jou en je grote stap. Enorm bedankt daarvoor. Ik heb nog een laatste, maar zeker niet de minst belangrijke vraag: Hoe is je Nederlands?
We zouden elkaar een keer moeten ontmoeten en praten over de culturele verschillen. Ik zou nog wat van je inzichten kunnen opsteken. Als je het leuk vindt, kunnen we koffie doen op het kantoor hier. 
Wat betreft mijn Nederlands… [In het Nederlands: Ik spreek geen Nederlands]. Dat is totaal andere gespreksstof!
 
Ik heb nog nooit een WhatsApp-interview gedaan, het was erg aangenaam. Bedankt.
 
 

Jaap van de Venis