WhatsAppen met Mirjam van den Broeke

08-09-2016 (12:59) - Appen met

Quote bestaat 30 jaar, en dat moet gevierd worden. Het blad is al geruime tijd een begrip in Nederland, mede door zijn markante (hoofd)redacteuren). De laatste vijf jaar is het blad in handen van Mirjam van den Broeke, die zeer blij is met het jubileum. We spraken haar via de WhatsApp.
 
WhatsApp-status: .
Ha Mirjam.                         
Hallo!                         
 
Ben je beschikbaar voor wat vreugde-uitingen op de WhatsApp?                         
Zeker. Ik ben een en al vreugde en blijheid deze morgen.                         

Dat klinkt fantastisch, is dat alleen deze morgen het geval?                         
Ik ben altijd wel vrolijk als ik bij Quote zit. Maar met dit mooie weer net wat extra. En ik heb een nieuwe jurk aan.
                         
Is dat de oorzaak of het gevolg van de blijdschap?                         
Haha. Eerder mede de oorzaak. Maar goed, je appt me niet om het over jurken te hebben, lijkt me?
 
Zeer zeker niet. 30 jaar, dat is een lange tijd he?                         
Zeker. Het is een gek idee dat ik 9 was toen Maarten van den Biggelaar Quote lanceerde.
 
Het blad bestond inderdaad al toen ik werd geboren. Inmiddels is het een haast een monument, niet? 
Dat zou je kunnen stellen, zeker wanneer je het over de Quote 500 hebt. Tegelijk zijn we nog steeds het stoute neefje van de zakenwereld. Bij het woord monument krijg ik een beetje de bijsmaak van saai en ingeslapen. Dat is Quote gelukkig na dertig jaar nog steeds beslist niet.
 
Dat stoute karakter, is dat onderdeel van een publieke functie?                         
Hoe bedoel je?
 
Of jullie blad ook een publieke functie heeft volgens jou. En dat die dan vervuld wordt door stout en anders te zijn. 
Natuurlijk, heel erg! Quote brengt de mensen achter de bedrijven en het geld in beeld. Geeft ondernemerschap een persoonlijk gezicht. En doet dat op een vrolijke, eigenwijze manier. Dat is wat quote uniek maakt. Noem één titel die dit ook doet. Die is er niet.
 
Er zijn denk ik wel media die het proberen, maar ze hebben niet de (goede) naam die Quote heeft.
Ja, er zijn inderdaad steeds meer media die met een schuin oog naar Q lijken te hebben gekeken. Maar bij ons zit de tongue in cheek echt in ons DNA. Dat laat zich niet zo makkelijk kopiëren. Onze redactie bestaat uit een gemêleerd gezelschap van mooie gekken tot scoopjagers en van ijdeltuiten tot adellieden. Alleen met zo'n bont gezelschap kun je zo'n mooi blad maken.
 
Je bent zo te horen (voorlopig) nog niet bang voor concurrentie. Er zijn allicht ook dingen die nog beter kunnen/moeten?                         
Ik denk dat er bij elke titel altijd wel ruimte is voor verbetering. We nemen opmerkingen van onze lezers hierover ook altijd zeer serieus en hebben er zelfs een rubriek voor ingericht. Maar onze formule staat gewoon als een huis. En daarom hebben we ook geen échte concurrentie.
 
Heb je geen concurrentie nodig om top te blijven presteren?                         
Nu ja, als andere titels je na gaan doen dan is dat vooral een bevestiging dat je goed bericht bent. Maar inderdaad, ook dat houdt ons scherp: we moeten zorgen dat we iedereen altijd net even vóór blijven, qua originaliteit, scoops, fotografie, vormgeving en stijl.                         

Dat lijkt al 30 jaar te lukken, dat biedt hoop. Wat zijn wat jou betreft de hoogtepunten van die 30 jaar? Waar kijk je met het meeste plezier op terug?                         
Ik heb er zelf maar 10 meegemaakt. Ik denk dat onze bankjesfoto van Holleeder en Endstra wel een van de hoogtepunten is geweest. Maar ook andere onthullende verhalen, zoals vorig jaar nog over de hooggeplaatste dame bij De Nederlandse Bank, die in haar vrije tijd als hoer werkte en zwaar chantabel bleek. Ik ben zelf ook heel trots dat we dit jaar een Quote 500 met 1000 namen maken, omdat ons koningsnummer 20 jaar bestaat. Ik kijk ook met veel plezier terug op de top 100 Micronairs die we maakten in samenwerking met Cordaid Microkredieten.                         
En hoewel de beschieting van de redactie natuurlijk een enorm dieptepunt was, heeft het wel geleid tot mijn entree op de Quote-redactie. Omdat ik Jort kort daarop heb laten weten dat ik dat zó spannend vond, dat ik nu zeker wist dat ik bij Quote wilde werken.                         
 
Ik ben eigenlijk alleen nog maar erg benieuwd hoe het jubileum gevierd gaat worden :)
We vieren maandag een groot feest in de Beurs van Berlage, met alle vrienden én hopelijk ook vijanden van Q. En donderdag ligt ons jubileumnummer in de winkel.                         

Klinkt leuk. Alvast heel veel plezier en bedankt voor je tijd. We blijven ongetwijfeld nog lang van jullie horen ;)
Bedankt! En ja: op naar de volgende 30 jaar.