WhatsAppen met Moos Lamerus

13-03-2019 (10:00) - Appen met

We worden dagelijks bestookt met goedbedoelde adviezen, maar wat maakt iemand nou daadwerkelijk gelukkig? Moos Lamerus, COO bij MassiveMusic, besloot zich hierin te verdiepen vanuit de wetenschap. Vandaag komt zijn boek 'Gelukkig maar: een wetenschappelijke zoektocht naar geluk' uit en bij FONK zijn we benieuwd naar zijn bevindingen. 


                                                                                                      WhatsApp-status: Gelukkig maar.


Hi Moos! Rosa hier, van FONK. Ben je beschikbaar?
Yes! Zo goed als :)


Haha, kan ik dat opvatten als 'bijna'?
Ik ben er nu helemaal klaar voor! :)


Top! Hoe gaat het?
Goed!!


Voel je jezelf ook gelukkiger, na je zoektocht?
Nope, haha. Maar ben ook gezegend mens met een gelukkig bestaan :) Het boek is ook expliciet ingestoken om niet een self-improvement boek te zijn. Al hoop ik wel dat het de lezer prikkelt om op dit fascinerende onderwerp te reflecteren.


Dus je had al geluk! Vanwaar dan de zoektocht?
Haha ja inderdaad. Juist omdat het begrip 'geluk' zo vaag maar ook fundamenteel is vind ik fascinerend om in zo'n onderwerp te duiken en er alles over te leren. En mijn geliefde methode om iets uit te pluizen is om wetenschappelijke literatuur te lezen die erover te vinden valt.


Biedt de wetenschap veel handvaten voor geluk?
Ook voor de wetenschap is dit een lastig onderwerp gezien het zo glibberig is. Maar juist omdat het lastig is denk ik dat de systematiek van de wetenschap kan helpen om orde te scheppen in de onduidelijkheid.Wat is geluk eigenlijk? Is geluk maakbaar?


Kun je vast een tipje van de sluier lichten?
Het complexe samenspel van factoren wat bepaalt of iets maakbaar is of niet leent zich niet geheel makkelijk tot smakelijke oneliners ben ik bang haha maar wat geluk is voor de wetenschap zal ik proberen te omschrijven.


Kan ik me voorstellen. Als er een recept voor geluk was, zou iedereen dat misschien al wel gebruiken ;)
Geluk kan je vele manieren bekijken. Een moment van geluk. Een gelukkig leven. Een gelukkig mens. Ga zo maar door. Je zou het op kunnen delen in verschillende niveaus. 


Niveau 1 = geluk als momentopname van een positieve emotie (extatisch oid)
Niveau 2 = geluk als een evaluatie van een langere periode. Ik leid een gelukkig leven over het algemeen. 
Niveau 3 = geluk als iets dat het normale ontstijgt. In hoeverre je het leven als betekenisvol zou bestempelen. 


Wetenschap maakt de keuze om geluk op niveau 2 te bekijken en gaat er vanuit dat iedereen op zijn eigen wijze bepaalt wat voor hem of haar een gelukkig leven inhoudt en daarmee de aanname dat een ieder het zelfinzicht heeft om te weten of je wel of niet een gelukkig leven leidt. Je kan geluk vanuit de ogen van de wetenschap dus zien als een soort cognitieve subjectieve evaluatie van je leven. Redelijk overeenkomstig met of je 'tevreden' bent met je leven. Of je over het algemeen lekker in je vel zit. 
 

Deze vraag en de antwoorden hierop hebben natuurlijk allerlei beperkingen/valkuilen maar het grappige is dat er een best betrouwbaar beeld uit te ontlenen valt waar je wetenschappelijk onderzoek mee kan doen


Ik raak wel benieuwd! Je gaat met dit boek dus een stuk dieper in op geluk. Welke loze adviezen hoor je wel eens in je omgeving?
Als met om een complex fenomeen gaat zoals geluk kan je alle adviezen die te simplistisch klinken en zogenaamd voor iedereen werken wel in de wind slaan ;)


Dat scheelt weer! Het gaat de laatste tijd vaak over dat mensen te druk zijn en daardoor misschien ook minder geluk ervaren. Was het schrijven van een boek wel te combineren met een baan als COO bij MassiveMusic?
Dat vereist wel enigszins gepuzzel haha. Mijn baan is full time and then some kan je wel stellen. De enige tijd die had om de rust te hebben om aan het boek te werken was in de vroege ochtend. Dus 06.00 uit de veren, bak koffie erin en schrijven maar.


Dat schrijven kwam vaak neer op met glazige ogen naar een blanco vel kijken voor lange tijd maar goed haha als je elke dag eraan probeert te werken dan verbaast het je hoeveel je uiteindelijk gedaan krijgt over een langere periode. Ook al voelt het alsof je in een slakkengang vooruit gaat.


Oei wat vroeg! Maar als je iets echt wilt, dan lukt het ook?
Ja maar de motivatie om het echt te willen is ook echt cruciaal. Ik ben geen ochtendmens van nature namelijk haha. En kleine stapjes nemen. Ik ben begonnen met elke dag 2minuten eerder opstaan. Pas na een jaar zat deze routine erin om in elk geval paar dagen per week vroeg op te staan.


Dat is inderdaad wel erg stapsgewijs! Maar dat past misschien ook bij de wetenschappelijke benadering. Heb je je nog ergens over verbaasd tijdens je zoektocht? Een uitkomst die je niet aan zag komen?

Haha ja klopt ik ben ook neurotisch georganiseerd. Maar ik probeer het te doen op een manier die duurzaam en flexibel genoeg  is om om te kunnen gaan met de onvoorspelbaarheid van het bestaan.


Qua verbazing: Ik had verwacht dat er wel bepaalde elementen zoals bepaalde beroepen of woonsituaties een groot deel van de verschillen in geluk zouden kunnen verklaren. Het frappante is dat externe factoren maar bar weinig van de verschillen in geluk tussen mensen kunnen verklaren. Dat lijkt te wijzen op dat er grote kracht schuilt in de innerlijke beleving van de realiteit.


De innerlijke beleving komt natuurlijk totstand door een complex samenspel van biologie en omgeving dus of het betekent dat geluk maakbaar is zou ik niet willen zeggen. Maar het verbaasde mij wel!


Klinkt inderdaad alsof de genen ook een behoorlijk grote rol kunnen spelen
Zeker. De invloed van genen ligt zo op 40% tot 50%. Dat wil zeggen dat verschillen in genen 40 tot 50% van de variatie in geluk kunnen verklaren van de gehele populatie. Genen zijn natuurlijk niet deterministisch.


Een hoop kantlijnen dus, zoals het hoort in de wetenschap. Maar voordat dit ook een boekwerk wordt ;) raad ik iedereen aan om het boek gewoon te gaan lezen! Vanaf 13 maart in de winkel toch?
Zeker! Het makkelijkst te bestellen via deze link


Tof, ik ben benieuwd! Dank voor je tijd en veel succes met de verkoop :)

Jij bedankt!! En boom graag verder over dit fascinerende onderwerp onder het genot van een kopje koffie!

Leuk :)