WhatsAppen met Oscar Kneppers

21-07-2017 (13:34) - Appen met

Sinds de oprichting in 2011 investeerde Rockstart in 118 startups. Het bedrijf groeide bijna exponentieel en betrok een prachtig pand aan de Herengracht. Het statig pand wordt nu ingeruild voor een oud, eigenlijk lelijk, pand aan de Houthavens. Statigheid wordt ingeruild voor ruimte. Gekocht op de groei, rekening houdend met voortzetten van de groei van het bedrijf? Oprichter Oscar Kneppers verschaft ons duidelijkheid via de WhatsApp.

 
WhatsApp-status: The map is not the territory
 
Hallo Oscar! :)
Heej.
 
Hoe is het leven aldaar?
Zonnig!
 
Mooi verhuisweer.
Hahaha ja. Ik hoop straks in oktober ook nog. 
 
Iets minder warm is op zich wel prettig toch? Al dat zweet is ook maar onhandig. Voelden jullie je aan de Herengracht een beetje als een student in een studiootje van 3 bij 3 meter?
Haha! Niet bepaald. We zaten in 3 panden op 2800 vierkante meter. Nogal veel ruimte. Met zo’n 250 mensen, dus ook wel weer krap. Nu hebben we ongeveer evenveel meters, maar in veel betere space met een massive buitenruimte. Heerlijk die haven, back to the garage ;)
 
Je geeft wel een prachtlocatie op, dus die nieuwe ruimte moet wel veel voordelen hebben.
Precies, mentaal kom je daar niet uit: we gaan van het mooiste pand in de Jordaan...
naar... 
het lelijkste pand van de Houthavens. Maar als je er bent... kun je opeens weer ademhalen, zoveel ruimte op 1 lot, zoveel licht en eindeloze mogelijkheden.
 
Hahaha, het gaat niet om het uiterlijk ;)
We hebben voor 5 jaar gehuurd en kunnen werkelijk álles doen met dat pand zolang het binnen de wet is. Het wordt over 5 jaar afgebroken, dus er mag wel wat stuk gaan. Weer ons eigen rovershol. Hier op de gracht was werkelijk heerlijk maar we konden geen spijker in de muur slaan, mochten niet in de tuin komen ... toch een beetje op eieren lopen.
 
Verwacht je ook dat de werknemers in zo'n pand beter presteren? Het klinkt als een bevrijding, vijf jaar lang lekker keten in een pand dat toch afgebroken wordt.
Wat denk je wat het doet als mensen zich vrijer voelen? Bij Rockstart is alles toch altijd een beetje 'let's try it', risico's nemen. Past beter dus.
Haha, keten? We werken hier écht hard om ánderen te helpen hun bedrijf te bouwen. Remember: we are humble startup servants ;) Aerial fimpje gezien? http://r.newsletters.rockstart.com/1p21tum086vf.html, kijk 2e, newsletter, scrolldown.
 
Haha ja, laten we jullie prestaties vooral niet downgraden. Kun je met Rockstart met enige creativiteit vertalen met 'bliksemstart'?
Bliksemstart: ja en nee. De naam komt voort uit 'Startups are the rockbands in business', maar we helpen wel versnellen.                        
 
En jullie zelf ook. Jullie bestaan nu zo'n zes jaar? 
Ik heb de domeinnaam Rockstart.com op 6 september 2010 gekocht, dat zou je als het begin kunnen zien. Eerste kantoor in januari 2011. Eerste accelerator draaide vanaf maart 2012. 
 
En nu, 5 jaar later?
En nu: 118 bedrijven in tech, health & energy, nu op 3 continenten. Binnenkort onze 4e vertical AI.
 
Zegt de verhuizing ook iets over jullie ambities?
Jazeker, we gaan ons concentreren op waar we heel erg goed in zijn geworden: ondernemers helpen snelgroeiende bedrijven te bouwen die voldoen aan 3 criteria: Innovation driven, Tech oriented, Globally scalable. En niet (meer) op co-working. Dat is écht een byproduct voor Rockstart. Wél goed voor de vibe, de onderdompeling in ons ecosysteeem, maar niet een strategische positie innemen. Op elke straathoek zit zometeen zo'n plek. Rockstart is uniek in many different ways.
 
Is er een algoritme te maken waarmee we jullie groei kunnen voorspellen?
F*ck if I know. Ongetwijfeld. Als ie er is, zien wij 'm als tweede ;) 
 
Hahaha. Kun je wel een voorspelling doen? Over 5 jaar, waar staan jullie en waar moeten jullie naartoe verhuizen om het allemaal nog te kunnen bolwerken?
Naast 118 'tech' bedrijven hebben we ook 29 Impact enterprises in Nepal helpen groeien. Komend jaar gaan we naar Myanmar/Birma. Hihi, de houthaven is groot en we kunnen daar nog wel een paar keer de hoogte in. De eigenaar van ons gebouw heeft eerder de Rembrandtoren ontwikkeld, die kan wel wat ;). Over 5 jaar hebben we een kleine 500 bedrijven in ons portfolio. Ben benieuwd wat we dan nodig hebben. Maar we vergeten onze focus nooit: founder focused at all times. dat bepaalt hoe we er in 2022 'uitzien'.
 
Misschien een Emiraat opkopen?  
Ieuw. niks voor ons. We zijn rockstart he, rough on the edges with some noise.
 
Hahaha, duidelijk. Mag ik jullie in ieder geval heel veel succes wensen met de verhuizing. En jou hartelijk danken voor je tijd en de toelichting?
Graag gedaan. kom je helpen? Rigakade 10.
 
Hahaha, niet ver bij mijn huis vandaan, ik zal erover nadenken. Maar dan willen we wel exclusiviteit bedingen voor scoops bij Fonk ;)
 
De video wordt geladen, een moment...duurt het te lang, refresh dan even.