WhatsAppen met Sietze Rademaker

19-06-2018 (14:39) - Appen met

De muziekindustrie heeft met de komst van bijvoorbeeld Spotify de afgelopen jaren veel veranderingen gezien. Epidemic Sound, ook uit Zweden, is op een vergelijkbare manier de markt aan het bestormen. Achter het bedrijf zitten grote namen uit de muziekindustrie, zoals producenten voor sterren als Madonna en Miley Cyrus. Managing Director Benelux en Frankrijk is de Nederlander Sietze Rademaker.


WhatsApp-status: geen

 

Dag Sietze! Alexander hier van Fonk! 
Hi Alexander! Ik zit er klaar voor. 


Mooi. Even een vraag vooraf: zitten jullie niet in Cannes dit jaar?

We hebben besloten volgend jaar te gaan en het dan groter aan te pakken. Mede in verband met de drukte hier op het moment. 


Drukke tijden dus! Wat doen jullie precies anders dan de rest?
Ja, het gaat goed! We zijn bezig met het creëren van een eigen ecosysteem binnen de muziekindustrie, waarbij we voor zowel storytellers (videomakers) als muzikanten werken door het bouwen van een product dat werkt voor beide partijen. We kopen het copyright van componisten en betalen hun vooraf om dat vervolgens te licenseren aan videomakers. Dat kunnen bijvoorbeeld Youtube en FB creators zijn, filmmakers, reclame bureaus, video productie bedrijven of merken die rechtstreeks de productie in huis hebben. Dat doen we per track of via een abonnement op onze library met 30.000 tracks. Daarnaast zetten we veel van deze muziek op alle grote streaming platformen, zoals Spotify, Apple Music, Tidal, Amazon Music etc en splitten we die inkomsten fifty-fifty met de componist.


Als platform werken jullie nadrukkelijk samen met anderen, is dat in die zin disruptief? Of zit dat ook nog in andere dingen? Zoals het vooraf betalen van de artiest?
We zijn in die zin uniek dat we door ons netwerk van storytellers en videomakers een enorm bereik hebben. Onze muziek kan onder een film zitten, in een commercial of onder Youtube of Facebook videos van de grootste creators. Daarmee wordt onze muziek inmiddels 20 miljard keer per maand beluisterd. Daarnaast in Nederland ook doordat we inderdaad de componist vooraf betalen. We proberen dit netwerk zo goed mogelijk te gebruiken, ook in het voordeel van de componist.


Dus als ik het goed begrijp werken jullie met een vast team van componisten? Of kan iedereen zich aanmelden?
We werken met honderden componisten en over de jaren heen hebben we met duizenden gewerkt. We werken niet exclusief en ze zijn daarom ook vrij om wat anders te doen. Op dit moment werken we veel met Zweedse componisten, waar Epidemic Sound ook ontstaan is. Inmiddels werken we met componisten van over de hele wereld. Op dit moment zijn we bijv ook op zoek naar up and coming artiesten in Amerika. 


Maak je zelf eigenlijk ook muziek? :)
Ha, nee. Heb jaren gedrumt en ge-dj’ed maar nu focus ik me vooral op Epidemic Sound.


Je hebt bij Spotify gezeten, MassiveMusic en Vice, is de sfeer hetzelfde bij Epidemic of zijn er verschillen?
Epidemic Sound is een Zweeds bedrijf net als Spotify dus daarmee is er veel te vergelijken. Work-life balance staat er hoog in het vaandel en alles is zeer transparant en niet-hiërarchisch.


Wat ik mooi vind van Epidemic is dat techniek niet in de weg hoeft te zitten van creativiteit, maar het juist ondersteunt en verder helpt.
Klopt! Ons tech department groeit hard en we willen de ervaring van het zoeken, vinden en kopen van muziek voor een videoproductie, commercial of film zo makkelijk mogelijk maken.


Zijn er nog spannende, nieuwe ontwikkelingen die je met ons wil delen?
We zijn inmiddels met tweehonderd man in zes kantoren, in Stockholm waar ons hoofdkantoor zit, Amsterdam, Hamburg, Madrid, Los Angeles en New York en we breiden hard uit. Ons doel is om een industrie te bouwen dat muziek creëert en deelt zonder barrières. We leveren naast muziek aan video en film productiemakers bijvoorbeeld ook In Store Muziek en we zijn sinds 18 maanden hard bezig veel muziek te promoten op de grote streaming platformen. We merken dat daar veel vraag naar is door de vele miljoenen video's die onze muziek gebruiken.


Mooi en ambitieus! Veel succes met alles en dank voor je tijd.
Super, jij ook dank voor de mooie vragen!!