npk design viert 40-jarig jubileum

20-08-2018 (17:12) - Bureaus

2018 is een bijzonder jaar voor npk design. Op donderdag 30 augustus viert het bureau haar veertig jarig bestaan. Tegelijkertijd wordt officieel de nieuwe studio geopend op een nieuwe, markante plek in Leiden: De Meelfabriek. 


Met een overzichtstentoonstelling en een lezingenprogramma worden de ontwikkelingen en huidige positie van het vakgebied industrieel ontwerpen gepresenteerd, alsook de positie en rol van npk design hierbinnen. 


Overzichtstentoonstelling: vier decennia npk design

Het idee voor een overzichtstentoonstelling tijdens het jubileumfeest was snel geboren. In de loop der jaren is er altijd veel energie gestoken in het verzamelen van producten voor het eigen expoarchief. Hier plukt het bureau na veertig jaar de vruchten van: er is meer dan voldoende expomateriaal om een uniek overzicht door de jaren heen te creëren. Van brievenbus tot Lensmailer, het is er allemaal. 


npk design in vogelvlucht

In de jaren ‘80 was industrieel ontwerpen als vakgebied nog nauwelijks bekend. Consultants op het gebied van integraal ontwikkelen van producten waren er nagenoeg niet. Vanuit een sterke motivatie om doordachte oplossingen te genereren waarin vorm, gebruik, techniek, materiaal en productie samensmelten, beginnen pioniers ‘Peters en Krouwel’ één van de eerste product ontwerpbureaus.

Vanaf de jaren ‘90 werd het vakgebied volwassen en wordt de opgedane kennis van het industrieel ontwerpen op uiteenlopende productcategorieën toegepast; van medische apparatuur tot openbare ruimte en van verpakkingen tot productiemachines. 

Internationalisering is het kernwoord van de jaren ’00. De Nederlandse ontwerpaanpak slaat aan in het buitenland. npk design combineert onconventionele creativiteit en persoonlijke aandacht met een ISO gecertificeerd proces, waarbij ook productiebegeleiding en levering van producten tot het dienstenpakket behoren.
De internationale erkenning leidt tot nieuwe initiatieven in het buitenland. Het bureau breidt uit naar Duitsland, USA en China en zette samenwerkingen op met partners op het gebied van elektronica, mechatronica en software om onze klanten integrale oplossingen te kunnen bieden. 

In de jaren ‘10 slaat de economische crisis toe; ook npk werd geraakt en moest zich heroriënteren. In West-Europa bleven er weinig grote ondernemingen over die zelf producten ontwikkelen en produceren. De focus verschuift naar opkomende markten en npk zet in op partnerships met binnen- en buitenlandse bedrijven om de typisch Nederlandse integrale aanpak in het buitenland (onder meer China, India en Turkije) aan de man te brengen. Door digitalisering wordt het steeds gemakkelijker om vanuit Nederland met buitenlandse partijen samen te werken. Lokale buitenlandse aanwezigheid is niet meer noodzakelijk voor een succesvolle samenwerking. De npk activiteiten worden weer gefocust in Nederland.
npk ontwikkelt zich steeds meer tot innovatiepartner voor zowel startups als gevestigde bedrijven.


npk design en De Meelfabriek 

Na veertig jaar is npk design opnieuw pionier; dit keer waren we het eerste bedrijf dat zich vestigde in het voormalige directiekantoor van De Meelfabriek. Met het 40-jarig jubileumfeest vieren we tevens de officiële opening van onze studio. 

 

 

 


RSS feed van de Media pagina

Media

RSS feed van de Marketing pagina

Marketing

RSS feed van de Economisch pagina

Economisch