Ondernemingsraad XS4ALL verwijt KPN wanbeleid

01-08-2019 (16:40) - Bureaus

De Ondernemingsraad (OR) van XS4ALL verwijt moederbedrijf KPN wanbeleid en waardevernietiging. Dit staat in een brief die de directie van XS4ALL en KPN vandaag hebben ontvangen in het kader van het enqueterecht van de OR.
 
KPN heeft plannen om XS4ALL op te heffen, maar de OR sommeert KPN nu om maatregelen te nemen om het voortbestaan van XS4ALL te garanderen. KPN heeft 30 dagen gekregen om te reageren. De OR heef hierna de mogelijkheid om naar de Ondernemingskamer te stappen.
 
De OR heeft het enqueterecht sinds 2002. Het is hoogst ongebruikelijk dat een OR dit recht heeft. Dit is normaal gesproken alleen voorbehouden aan grootaandeelhouders en vakbonden. Een enqueteprocedure kan grote gevolgen hebben, zoals het aanstellen van een onafhankelijke rapporteur die een diepgaand onderzoek verricht naar wanbeleid. Daarnaast kunnen er maatregelen genomen worden, waaronder zelfs het schorsen van de directie of het afnemen van zeggenschap over de aandelen van XS4ALL.
 

noodzaak om voor zwaar middel te kiezen

Daan Willems van de OR: “We hebben vele concrete voorbeelden van slechte aansturing in de afgelopen jaren. Ondanks dat is XS4ALL een kerngezond bedrijf met veel potentie gebleven. Tot onze teleurstelling wordt hiervan geen gebruik gemaakt. Bovendien zijn bepaalde argumenten om XS4ALL op te heffen juist een gevolg van deze aansturing. Gezien de ontstane situatie zien we ons nu genoodzaakt om voor dit zware middel te kiezen.”
 
Begin januari maakte KPN bekend te willen stoppen met XS4ALL. Dat leidde tot veel protesten bij sympathisanten en XS4ALL-abonnees. In maart heeft de OR adviesrecht bedongen over het voorgenomen besluit om XS4ALL op te heffen. De enqueteprocedure staat los van het adviestraject, de OR moet nog adviseren over het voorgenomen besluit.
 

Media

Marketing

Economisch