Artsen zonder Grenzen start campagne rond 50-jarig bestaan

Artsen zonder Grenzen start campagne rond 50-jarig bestaan

22-09-2021 (11:35) - Campagnes

Artsen zonder Grenzen bestaat vijftig jaar. Het van oorsprong Franse Médecins Sans Frontières is opgericht door dertien artsen en journalisten. Artsen zonder Grenzen ontving in 1999 de Nobelprijs voor de Vrede voor haar humanitaire en medische werk wereldwijd. De speech dient als basis voor de campagne.
 
Destijds sprak de toenmalige internationale voorzitter, Dr. James Orbinski, zich uit over het Russische geweld tegen burgers in Tsjetsjenië: "We zijn er niet zeker van dat woorden altijd levens kunnen redden, maar zwijgen kan zeker dodelijk zijn". Deze woorden klinken nog altijd door in de organisatie en Artsen zonder Grenzen blijft zich kritisch uitspreken over onaanvaardbare situaties.
 

‘Al 50 jaar niet te stoppen’

Creatief bureau Buutvrij for life bedacht het concept voor de campagne. De speech van Artsen zonder Grenzen dient als basis voor de korte video 'Al 50 jaar niet te stoppen’. Iconische foto’s van Artsen zonder Grenzen geven een beeld van hulpverlening door de jaren heen.
 

Making of

Regisseur Johan Kramer van Halal zocht met een team van twee beeldresearchers een week lang in het enorme beeldarchief en cureerde een selectie van foto’s die tezamen een indringend fotoverhaal vormen met de tekst van de speech. Om de film een eigen stijl en een bepaalde rauwheid te geven die past bij Artsen zonder Grenzen, werden de 72 uitgekozen foto’s gefilmd op 35mm filmmateriaal. Hierdoor kwamen de foto’s letterlijk tot leven en werd er met behulp van bijzondere belichting, beweging en attributen voor de lens diepte in de beelden gecreëerd. Dit alles om de boodschap van nog meer emotie en indringendheid te voorzien.
 
Bekijk de video hier.
 
“Voor dit project had ik al grote bewondering voor het werk van Artsen zonder Grenzen, na het zien van al die foto’s van de afgelopen 50 jaar, is dat alleen maar toegenomen. Soms moest ik bijna met m’n handen voor de ogen door bepaalde beelden heen en realiseerde ik me constant dat deze humanitaire en medische hulp echt uniek is en helaas meer dan ooit nodig is”, aldus Johan Kramer.
 

Artsen zonder Grenzen anno nu

Artsen zonder Grenzen biedt inmiddels al 50 jaar medische zorg aan slachtoffers van aardbevingen, hongersnoden, epidemieën, conflicten en andere rampen. De organisatie wordt gedreven door de overtuiging dat ieder mens in gevaar recht heeft op medische zorg. Wereldwijd werken er momenteel zo'n 45.000 mensen voor Artsen zonder Grenzen, waarvan 80% uit de projectlanden zelf komt. De organisatie voerde in 2020 honderden projecten uit in zo’n 88 landen en behandelde in 2020 9,9 miljoen poliklinische consulten. In 1984 werd de Nederlandse tak van Artsen zonder Grenzen opgericht.
 

Credits

Verantwoordelijk bij Artsen zonder Grenzen: Adelinde Bennaars en Anneke Hardick
Bureau: Buutvrij for life
Account: Joëlle Kout, Charlotte van der Zanden
Creatives: Bram Eigenfeld, Tim Teunissen, Allard Jaspers
Creatieve Director: Maarten Boer
Strategie: Thomas van der Mijl, Stephan Alspeer
Curator en regie: Johan Kramer
DOP: Henk Otte
Productie: HALAL
Uitvoerend producent: Job Sanders
Producent: Poeiwah Cheung
Post-Productie: Andrea Bodnár
Filmlab: Studio L’Equipe
Offline editor: Govert Janse
Sound design: Diederik Idenburg @ MOST
Sound mix: Stephan Bakker @MOSTGraphic Design: Ashley Grovers & Jurjen Versteeg @ From Form
Color Grading: Joppo @De Grot
Online edit: Robin @ De Grot
Post-Producer @ De Grot: Vera Allertz
Focus Puller: Paco Kumar
2nd AC: Walt van der Aar
Light: Bart Nieuwenweg
Grip: Wesley Westerhuis
Setdresser: Johan Klun
Met dank aan alle AzG-fotografen, Cédric Gerbehaye/Maps Images, Paolo Pellegrin / Magnum Photos, Pep Bonet, Stephan van Fleteren