Jongeren VS en VK: Allemaal stemmen, don’t Fuck Up!

09-03-2017 (09:13) - Campagnes

Bij zowel de verkiezinging van Trump als bij de Brexit wordt de lage opkomst onder jongeren gezien als een van de belangrijkste oorzaken. 5 Amsterdamse jongeren hebben een filmpje gemaakt om een dergelijk scenario in Nederland te voorkomen.

De initiatiefnemers Thom Schrama, Joost van der Schoot, Annelie Rubingh, Tristen Mackenzie en Marten Meijboom hebben jongeren uit de VS en uit het Verenigd Koninkrijk gevraagd naar hij zij naar de nederlandse verkiezingen kijken. Hun boodschap: ga stemmen, don’t fuck up! En zij kunnen het weten. 

Ook in Nederland hebben we al media gezien die jongeren op het hart drukken: ‘Laat de ouderen niet jullie toekomst bepalen.’ Het gaat om partijen als VICE en de Stembus van Tim Hofman. Meer dan ooit lijkt Nederland juist de jongeren naar de stembus te willen krijgen.  
 
Ook dit initiatief heeft als doel om op 15 maart zoveel mogelijk jongeren naar de stembus te lokken. In Nederland mogen bijna 4 miljoen jongeren tussen de 18 en 30 stemmen, ongeveer een derde van alle stemmen. Samen kunnen zij iets te weeg brengen wat in de VS en in het VK niet is gelukt. ‘The younger people didn’t want Brexit.’ Zegt een Brits meisje in de film. ‘I think young people could have prevented Trump.’ Vult een Amerikaans leeftijdsgenootje aan.
 
Massih Hutak deed eerder al een oproep middels een open brief waarin hij Nederlandse jongeren opriep om te gaan stemmen. Hij leende zijn stem voor dit initiatief om de boodschap in het Nederlands samen te vatten: ‘Dit zijn onze generatiegenoten uit Engeland en Amerika. En je hoort van hen wat er gebeurt als we niet gaan stemmen. Dus wees geen sukkel en ga stemmen op 15 maart.’ 
 
De initiatiefnemers hebben ook een Facebook event aangemaakt waar Nederlandse jongeren kunnen beloven te stemmen door op ‘aanwezig’ te drukken. Tevens willen de jongeren het event gebruiken als informatiefplatform rondom de verkiezingen. 
 
Meer weten over de verkiezing? Ook op het platform Stemdan.nl kun je terecht voor uitgebreide informatie over stemmen en het politieke proces. 
 
credits 
Initiatief: Joost van der Schoot, Thom Schrama, Tristen Mackenzie, Annelie Rubingh & Marten Meijboom. 
These guys are super awesome: Faye Tuckley, Miriam Miller, Michael-James Philips, Catherine Lees-Millais, Dan Hartley, Elsa Little, Lucy Engelman, Saskia Mollen, Daniel Mullen, Joe Taylor & Hanna Cesek. 
Massih Hutak
Editor : Sam Godfried
 
Thanks to Jaap Vliegenthart voor het beschikbaar stellen van zijn awesome studio. 
 
De video wordt geladen, een moment...duurt het te lang, refresh dan even.