De eerste de beste

05-03-2017 (17:41) - Column

Herman Brood. Icoon, kunstenaar, zanger, enfant terrible, alcoholist, drugsverslaafde, vader, minnaar, zoon, opportunist, multitalent. Brood was het allemaal en hij speelde alle rollen bij voorkeur voor iedereen zo zichtbaar mogelijk tegelijk. Tot het op 11 juli 2001 genoeg was.


Juist het feit dat Brood zijn leven dagelijks zo publiek mogelijk wenste te leiden, was in de jaren tachtig en negentig nieuw en spannend. 


Dat Brood een vlogger avant la lettre was, hebben ze inmiddels bij KPN Presenteert slim in de gaten en dus mogen vijf bekende Youtubers een 'hommage vlog' over de ‘Nederlandse Rock’n Roll Junkie’ maken. Teske de Schepper, Giel Beelen, Nanne Meijer, Niek Roozen en Colin van den Bos hebben toegang gekregen tot privé opnames die Herman van zichzelf maakte. Hun vlogs zullen rond de première van Unknown Brood bij KPN Presenteert live gaan. 

 
Wat zou Brood zelf hiervan hebben gedacht? Lekkere publiciteit! Maar Niek Roozen, Nanne Meijer, Teske de Schepper? Zij zouden hem vast weer één van zijn razendsnel en raak geschetste visuele statements hebben ontlokt. Om de opbrengst van zijn brille vervolgens in hetzelfde tempo uit te geven aan privé (en publiek gedeelde) pleasures en aan Majoor Bosshardt van het Leger de Heils in het bijzonder.

 
Maar welk merk buiten het Leger des Heils en heel misschien Artis, zou zich aan Brood hebben willen verbinden? Dove? Pickwick? Babyhapjes voor trendy moms? Ik vrees het ergste. Toch, of misschien wel juist daarom was hij onze eerste, meest authentieke vlogger. En waarschijnlijk de beste die we ooit zullen hebben.Nicolette Hulsebos

 
Beeld: https://www.flickr.com/photos/hansthijs/