Geen Olympisch witte goud

09-08-2016 (11:34) - Column

Yuri van Gelder, ooit een uithangbord voor ons land, een held, de Lord of The Rings. Na vannacht is hier helemaal niets meer van over. Hij ging ooit diep door het stof toen hij cocaïnegebruik bekende. Het duurde lang voor hij weer op zijn oude niveau zat, maar het lukte hem. Hij plaatste zich voor de Olympische ringenfinale in Rio. En toen ging het weer helemaal mis. Dit keer was het niet het witte goud, maar het gouden gerstenat waar hij zich aan tegoed deed.
 
Dus viel hij andermaal van het podium. Het podium waar hij zo lang over gedaan had om te beklimmen. Zijn bezoekje aan uitgaansgelegenheden buiten het Olympische dorp tot in de late uurtjes zal een diepere val veroorzaken dan hij ooit heeft meegemaakt. Het is het bewijs dat hij kennelijk niet de discipline kan opbrengen die past bij een topsporter. Opmerkelijk voor een oud Sergeant bij de landmacht. Niemand zal meer geloven in zijn goede bedoelingen. Je zou het zo graag willen, je kan het hem nog zo gunnen. 
 
Het merk Yuri van Gelder is niet meer. Armen van staal, een lichaam dat uniek in balans is. Met zulke eigenschappen hoef je geen moeite doen om je merk te verkopen. Mits je betrouwbaar bent, mits je kunt garanderen dat je een visitekaartje bent voor je sponsoren en/of partners. Dat lukt nu niet meer.
 
Gelukkig hebben we nog meer ijzers in het Olympische vuur. Dus we blijven hopen op goud. Geen wit goud, geen goud sap met schuimkraag, maar echt, keihard, Olympisch goud.
 
 
Jaap van de Venis
Redacteur Fonk