Genieten zonder blikken of blozen

05-02-2017 (16:37) - Column

Nederland heeft teveel dikke mensen. Bijna dagelijks worden we ermee geconfronteerd. We eten teveel vettigheid, we drinken teveel suikerhoudende drankjes en we doen ongetwijfeld nog veel meer ongezonde dingen. 


Toegegeven:  ik vind het zelf ook niet echt prettig om in de metro naast iemand te zitten die bijna twee zitplaatsen in beslag neemt. Maar aan de andere kant is er de ‘gezonde hype’ die zo langzamerhand behoorlijk ongezond begint te worden. 


Mensen, vaak vrouwen, beulen zich af om spiermassa’s te kweken en overtollige kilo’s vet kwijt te raken. Ondertussen kan er geen lachje meer af. Maar het wordt nog erger: het ene na het andere, vaak eenzijdige dieet wordt ons voorgeschoteld. Een beetje vrouw houdt het, als ik het goed begrijp, op 1500 calorieën per dag. Nu zelfs dat er teveel blijken te zijn, is de maat wat mij betreft vol. 


In 2016 overleed Emma, strijdend tegen de anorexia, in Portugal. Haar verhaal trok online en offline bijna 9 miljoen kijkers. Waar zijn we mee bezig, vroeg ik me op dat moment af. Maar er veranderende niets.


Tot vorige week opeens dat ‘tegengeluid’ klonk met een even duidelijke als simpele boodschap: genieten is gezonder dan leven met een permanent schuldgevoel. Hoera! Eindelijk iemand die het opneemt voor gewone mensen zonder killerbodies en zonder ambitie zo’n body te hebben. 


Zie ik hier een campagne gloren aan de horizon? Zo eentje die ons een glimlach ontlokt en die geen stress veroorzaakt? Zo eentje die ons aanmoedigt om zonder blikken of blozen te genieten? 
Kom maar door!Nicolette Hulsebos