Gevonden!

01-01-2017 (18:50) - Column

Nieuwjaarsdag. Een beetje grijs. Een beetje fris ook. Geen nieuwjaarsduik voor mij dus, maar een zoektocht naar goede voornemens, hoop en liefde in de leukste boekenwinkel van Amsterdam. 


Ik besluit het simpel te houden en ga op zoek naar feiten over lekker eten. Kunnen goede voornemens, hoop en liefde wat dat betreft nog wel samen gaan in 2017? 

De Detox Kitchen Bible met 200 recepten zonder tarwe, zuivel en geraffineerde suiker voor een optimale gezondheid, overtuigt me na enig bladeren. Of het ook echt werkt?
Ehh..., laten we het daarover tegen het eind van dit jaar maar hebben.

De volgende opgave in mijn zoektocht blijkt makkelijker: hoop & liefde. Zonder enige aarzeling brengt de roltrap me naar de poezie-sectie. Werk van Wim Brands (De vijftig beste gedichten) doet me hoorbaar grinniken, waarop de man die ongeveer twee meter verderop staat me verschrikt bekijkt en zich snel uit de voeten maakt. 

Bijna nog gelukkiger stemt het boekje Licht van mijn Leven van Remco Campert me. Eerlijk gezegd las ik de gedichten met litho’s van Ysbrant in één ruk in de winkel uit.
Dat noem ik pas liefde!

Tja, en dan is er ook nog de liefde voor mezelf. Meestal leidt die liefde tot financieel niet te verantwoorden aankopen van cosmetica en/of kleding. Maar wat maakt zo’n aankoop me onverantwoord blij en dus ga ik ervoor!

Ik besluit dus de laatste roltrap te nemen en duik in wat boekhandel Scheltema te bieden heeft op het gebied van design & mode. Het boekje dat mijn kooplust wekt, is op zich niet zo spannend (Chic, 50 modeklassiekers & hoe je ze draagt). De crux zit in het plaatje op pagina 166. Die vrouw in haar marinetrui met die wat narrige gestippelde hond; dat ben ik, dat is mijn Dalmaat Ocker!  
Hoe kan ik dit boekje (zelfs nadat mijn lief later zegt dat het plaatje geen Dalmaat betreft maar een Deense Dog) negeren?

Snel kijk ik om me heen. Alle acceptabele mannen zijn op deze verdieping van de boekentempel in Amsterdam zoek. Ik doe mijn ogen dicht. Ik blader en ruik de geur van inkt. Precies zoals die moet zijn. Mijn vingers glijden blind over het zijdezachte papier zodat ik de imprint van de letters kan voelen. Zo fijn!

Zo fijn! Denkt ook de aardige jongen op nieuwjaarsdag bij de kassa als het tijd is om de oogst vol goede voornemens, hoop en liefde voor 2017 af te rekenen. En geloof het of niet, ik geloof direct dat die blije glimlach 100% oprecht is.


Nicolette Hulsebos

 

Beeld: Chic, ISBN 978 94 004 0453 3