Hoe mooi is een Hema-beursgang ècht?

13-11-2016 (21:20) - Column

Dit weekend verscheen een bericht in NRC over een mogelijke beursgang van Hema. Topman Tjeerd Jegen zou dat ‘heel mooi’ vinden. Ondanks het feit dat hij over zoiets formeel niet beslist (de Britse investeerder Lion Capital is sinds 2007 eigenaar), roept hij dit natuurlijk niet zomaar. Maar is een beursgang echt zo mooi als Jegen denkt? 


Ervan uitgaand dat Hema sinds mensenheugenis zegt ‘van iedereen’ te zijn, lijkt een ‘volksaandeel’ helemaal geen gekke gedachte.  Aan de andere kant is er een serieus minpuntje, want deze publiekslieveling stapelt al jaren achtereen het ene op het andere verlies en volgens Jegen zal het nog jaren duren voordat er weer zwarte cijfers in de boeken staan. Kun je dan nu nog wel spreken van een ‘winkel van iedereen’ en zo ja, willen we daarin dan met z’n allen investeren? 


Mijn gutfeeling zegt dat Hema nog steeds heel veel potentie heeft om een echte volkslieveling te zijn, al heeft deze lieveling zich langere tijd niet als zodanig gedragen. Daarnaast denk ik dat de verliezen in belangrijke mate te wijten zijn aan een langdurig falend inkoopbeleid. Als je dat in hoog tempo bijstelt (en dat lijkt nu te gebeuren) en de kosten beter onder controle krijgt (ook dat lijkt nu te gebeuren), heb je al heel veel gewonnen. 


De Europese expansiedrift van het concern getuigt van echt Hollands ondernemerschap en is van cruciaal belang in het behalen van betere marges. Het internationale Hema-succes kan daarmee moeiteloos ingepast worden in een stukje nationale trots. Tel daarbij de recente stroom online en offline Hema-reclame op die in hoog tempo over ‘ons allemaal’ uitgestort wordt en dan kun je bijna niet anders dan met volle teugen van ‘de Hema’ houden. In die liefde willen we straks ècht wel allemaal wel (een beetje) investeren!Nicolette Hulsebos