Maand van de millimeters

26-10-2017 (10:28) - Column

November staat voor de deur. Ieder jaar is dit vooral ‘de maand voor december’. De maand voor de feestdagen, de maand voor de echte winter, de maand voor serious request en de Top 2000. Het is dan ook een typische stilte voor de storm maand. Alles wordt winterklaar gemaakt en de eerste voorbereidingen voor de feestdagen worden getroffen. De maand november verdient echter meer credits. Het is een maand op zich, met zijn eigen kenmerken en voor- en nadelen. Iedere dag, iedere week en iedere maand krijgt tegenwoordig zijn eigen thema. Om november een eigen gezicht te geven, moeten we er dus een thema aan hangen. November is de maand van de millimeters.

Het lijkt door voorgaande uitleg wellicht wat uit de lucht gegrepen, maar nee, er is wel degelijk over nagedacht. November is de maand van de millimeters, allereerst natuurlijk vanwege movember. Een actie die inmiddels helemaal is ingeburgerd in Nederland. En waar sommigen na een maand niet scheren een prachtige volle moustache boven hun bovenlip hebben zweven, blijft het voor velen toch bij een vlassig plukje haar, niet geheel egaal verdeeld over het stukje huid onder de neus. Een stukje landbouwgrond waar slechts hier en daar een maïsstengel opduikt. Voor deze categorie (voornamelijk) mannen is het een kwestie van millimeters.

En dan is er de herfst. In oktober hebben we al een prachtig voorschot kunnen krijgen van het treurigste jaargetijde (de prachtige kleurcombinaties in bosrijke gebieden daar gelaten). In november kunnen we een volle maand genieten van het onstuimige weer. Windhozen en slagregens kletteren op oud-Hollandse wijze tegen de gevels en daken. En dus hebben Gerrit Hiemstra, Marco Verhoeff en Piet Paulusma het weer over millimeters. Het aantal millimeters is omgekeerd evenredig aan het humeur van ons, Nederlanders. 
 
Maar meer dan hij het al is, moet november nog de maand van de millimeter worden. Een ode aan de precisie, aan het perfectionisme, aan het vakwerk. Als je goed werk wil leveren, telt iedere millimeter. De maand van de duizendste meter, opdat hij niet genegeerd wordt. Dus bedenk je bij alles wat je doet, bij al het werk dat je maakt: heb ik alles eruit gehaald wat erin zit. Heb ik iedere millimeter benut, in al zijn schoonheid. En geniet vooral van het resultaat. 
 
Geniet nog even een maandje van de millimeter. In december is het weer tijd voor de familiemeter. 
 
 
 
Jaap van de Venis
redacteur Fonk