Nieuwe stip aan de horizon

09-04-2017 (16:45) - Column

De creatieve sector is goed in het elkaar bewieroken. Nu we midden in het prijzenseizoen zitten, kunnen we daar op de redactie hoe dan ook niet omheen. Sterker nog: we doen er zelf met SAN New Kids on the Block volop aan mee. 


Zo ook omarmen we al decennia de ADCN Lampen, Esprix, SPINawards, Effies en Cannes Lions. Zelf dacht ik eerlijk gezegd al een tijdje dat het ‘elkaar prijzen fenomeen’ uiteindelijk wel zou gaan verdwijnen. Want ik voel me steeds minder thuis in het circus van veertigers, vijftigers en zestigers dat elkaar kloppend op de schouder na alwéér een overwinning lof toe zwaait om vervolgens de verse bekroning in de (stoffige) prijzenkast bij te zetten.


Maar: hoe verkeerd heb ik dit fenomeen ingeschat! Want ik mag het na de jaarlijkse ADCN Lampen, New Kids en Cannes Lions dan wel een beetje voor gezien houden, ondertussen is er een compleet nieuwe generatie kampioenen met àndere bekroningen opgestaan.


Een beetje nieuwsgierig dook ik dit weekend dus in de VEED Awards die zaterdag voor de derde keer zijn uitgereikt. Enzo Knol, opnieuw de ‘beste vlogger van Nederland’, roept alleen maar irritatie op. Hoe suf wil je het hebben? Zie je het voor je? Enzo Knol, 30 jaar later? Vloggend over wàt? 


Nee, dan de mannen van stuk.tv. Dat zijn terecht de kampioenen van vandaag en misschien ook wel van morgen. Niet omdat ze mij overmatig vermaken (ik ben de doelgroep niet, dus who cares), maar wel omdat het trio presentatoren sinds de start in 2011 in staat is gebleken een concept neer te zetten, dat beklijft. 


Een concept dat, ook als de oprichters over 30 jaar allang wat anders aan het doen zijn, prima kan gedijen. Met nieuwe, jonge gezichten en met een nieuwe stip aan de horizon. Ik skip Knol zonder een traan te laten, maar omarm samen met de VEED Awards vanaf vandaag met stip op nummer 1: stuk.tv 


Nicolette Hulsebos