Op het randje

11-09-2016 (17:43) - Column

Jan des Bouvrie is niet kapot te krijgen. De meester van het Witte Interieur lijkt zelfs populairder dan ooit. Van interieurontwerper, naar architect en nu ook grafisch vormgever. Het lijken misschien niet zùlke grote stappen in het creatieve proces, maar Des Bouvrie is inmiddels wel 74.
 
Vorige week vrijdag was hij de vormgever van het ‘typische’ Des Bouvrie-ontwerp van de voorpagina van het Algemeen Dagblad. In een begeleidend YouTube-filmpje legt hij nog even fijntjes uit waarom die voorpagina wat hem betreft zo blijft. Vlak na het verschijnen van de Des Bouvrie-editie van het AD voelde GeenStijl zich minder fijntjes uitgedaagd de exercitie van het AD neer te sabelen. Met als gevolg: 1-0 voor Des Boevrie en het AD.
 
Waarom is Des Bouvrie zo uniek? Ik ben niet echt een fan van zijn ontwerpen die naar mijn gevoel vaak op het randje van het ordinaire zweven. Wel ben ik gecharmeerd van zijn flexibiliteit van geest, waaraan oud-geboren dertigers niet kunnen tippen. De gedrevenheid van Des Bouvrie doet me denken aan de drive van de zo vaak verguisde modekoningin (want gestigmatiseerd als slavendrijfster) Anna Wintour.
 
Je hoeft niet van mensen als Des Bouvrie of Wintour te houden om hun niet aflatende zoektocht naar meer en tomeloze energie te waarderen. Ik heb daar in ieder geval veel meer mee dan een zuurpruimende twintiger, die op de redactie van een wandluis als GeenStijl heel makkelijk anoniem stijlloos zit te zijn.

Nicolette Hulsebos