Stressvrij op vakantie, zo doe je dat…

23-07-2019 (12:52) - Column

Iedere week dat mijn vakantie dichterbij komt lijk ik er meer aan toe te zijn. Ik denk steeds iets minder aan werk dat nog gedaan moet worden en meer en meer aan liggen op het strand met een cocktail in mijn hand. Alsof mijn hersenen automatisch al in vakantiestand gaan en daardoor kleine geluksmomentjes op een dag creëren. 
 
Voor mij is ‘op vakantie gaan’ de ultieme ontspanning én vlucht uit m’n dagelijkse routine van opstaan, ontbijten, naar werk gaan, sporten, boodschappen doen, Netflix kijken en slapen. Of ik nu op een strand melk drink uit een kokosnoot of aan het hiken door de jungle, tijdens mijn vakantie ontwikkel ik mijzelf het meest als persoon. Ik ontmoet interessante mensen, ik zoek het avontuur op én ik heb de tijd en de rust in mijn hoofd om na te denken over het allerbelangrijkste in het leven; waar word ik nou echt gelukkig van? 
 
Nu ben ik gezegend met het vermogen om weinig stress te ervaren en daarom ook vrij makkelijk mijn werk los te kunnen laten als ik op vakantie ben. Maar vaak genoeg heb ik bij mijn collega’s gezien dat op vakantie gaan niet altijd tot de gewenste ontspanning leidt. Op het laatste moment zijn er nog spullen die gekocht moeten worden, paspoorten moeten worden verlengd en het meest stressvolle; overdrachten moeten geschreven en gedeeld worden op het werk. Oftewel; stress….stress….stress.
 
Hoe voorkom je deze pré vakantiestress zodat je toch ontspannen aan je reis begint en jouw geluk kan vinden? Hieronder om je op weg te helpen mijn top-drie tips voor een zorgeloze vakantie:
 

#Tip 1: Draag je werk op tijd over

Draag minimaal een week voordat je gaat (dus niet op je laatste dag) je werkzaamheden over aan een collega en laat zaken die last-minute binnen komen direct aan deze persoon over. Want een stressvolle eindsprint zorgt ervoor dat je ongeveer 3 dagen nodig hebt om los te koppelen, zonde van je vakantie!
 

#Tip 2: Wees duidelijk in je communicatie

Informeer je contactpersonen ruim van tevoren over wanneer je op vakantie vertrekt en wie je werkzaamheden overneemt. Wees helder in je communicatie: ben je in bepaalde gevallen telefonisch of per mail te bereiken – of misschien wel helemaal niet?
 

#Tip 3: Schakel af 

Onderzoek toont aan dat de vakantie, doordat je geniet van leuke dingen en veel buiten bent, een ideaal moment is om je ‘brain’ te resetten. Hard nodig in een economie waarin we 24/7 bereikbaar zijn. Als je het nu echt niet kunt laten, kies dan één vast moment op de dag om je e-mail te checken. Toch is de keuze hierin aan jou. Uiteindelijk is niemand onmisbaar toch?
 
Dan hoef ik nu alleen nog maar iedereen een fijne, stress vrije zomer(vakantie) te wensen! 
 
 
Noortje Hermes
Recruitment Consultant SMS Intermediair