Tot Iens

22-11-2016 (11:02) - Column

Alle bedrijven waar het goed mee gaat, komen op een gegeven moment op het punt dat ze kritiek krijgen. Het zou een eigen gezegde verdienen: Na de roem, komt het gezoem (of iets dergelijks). We spraken laatst met Maartje Frederiks van HelloFresh, het schoolvoorbeeld van een bedrijf dat snel kwam en uiteindelijk een muur van kritiek haar opmars zag stuiten. Nu valt Iens de twijfelachtige eer te beurt om zich aan te sluiten in de rij bekritiseerde bedrijven.
 
Hoewel het een fenomeen (eerst liefde en roem, vervolgens verveling en gezeik) is dat in Nederland ingeburgerd is, zit er vaak een kern van waarheid in de kritiek. Bij HelloFresh was de kritiek wel degelijk gefundeerd, ruiterlijk toegegeven door Maartje Frederiks. Het lijkt erop alsof ze te snel willen, te veel hooi op de vork nemen en dat ‘meer, meer, meer’ de overhand krijgt. Ook Iens is zichzelf aan het voorbij lopen. 
 
Wat aanvankelijk begon als een leuke, sympathieke vergelijkingssite die bedoeld was om de consument te helpen met het maken van een keuze, is verworden in een bedrijf dat winstbejag als leidraad neemt en hiermee restauranthouders in een hoek drukt. Betaal je niet, dan kom je niet op de site voor, ben je niet zichtbaar voor de consument en heb je geen klandizie. Doe je wel mee, dan betaal je hier fors voor. Voor iedere doorverwijzing krijgt Iens 2 euro, reken maar uit. 
 
Onder het motto ‘wat je niet wil dat een ander geschied…’: stel dat er een vergelijkingssite komt voor apps. Laten we de appvergelijker voor het gemak even Petra noemen. Petra vraagt voor iedere doorverwijzing naar Iens twee euro. Gaat Iens hier niet mee akkoord, zijn ze niet zichtbaar op de appvergelijker en komen er geen mensen op hun site. Het zou een strop zijn voor Iens. Petra kan niet op enige sympathie rekenen.
 
Net zoals Iens nu op weinig sympathie kan rekenen. Ze hebben zichzelf in de voet geschoten. DE consument wil niet geassocieerd worden met onsympathieke bedrijven. Als Iens niet snel zijn beleid versoepelt, zullen mensen door de grote lading kritiek zeggen: houdoe en niet tot Iens!
 
 
Jaap van de Venis
redacteur Fonk