Wie wil vissen, moet een kaartje kopen

28-08-2016 (19:18) - Column

Google krijgt straks een koekje van eigen deeg en zal moeten betalen voor knip- en plakwerk uit andere media. Eind september worden de wetsvoorstellen van de Europese Commissie gepubliceerd die een radicale copyrightherziening moeten inluiden.

 
Het idee is dat grote online exploitanten als Google uitgevers moeten gaan betalen voor publicatie op zoekmachines van fragmenten of delen van verhalen uit andere media. Uitgevers kunnen binnen de nieuwe wetgeving van het recht om daarvoor geld te vragen afzien, maar dat is dan hun keuze en juist dat maakt een wereld van verschil ten opzichte van de huidige situatie waarin niets te kiezen valt.
 
Dat met name Google News niet blij is met de nieuwe wetgeving, mag duidelijk zijn. Eerder al legde de exploitant Google News in Spanje plat omdat er een heffing werd opgelegd die Google niet beviel. De Belgen waren succesvoller met hun actie om de macht van Google in te dammen, maar door het gebrek aan Europese wetgeving lijkt iedere actie tegen de vrijpostigheid van Google en consorten op dit moment nog het meest op het spelen van Russisch Roulette.
 
Hoe is het anno 2016 mogelijk dat iemand om zich heen graait in een candystore zonder daarvoor de bijbehorende rekening te betalen? Toch hebben Google cs wat dat betreft tot op heden nog vrij spel. Gewoon, omdat het màg. 
 
De nieuwsmakers die het werk doen, worden ondertussen niet of te weinig betaald. Trekken zij daarover hun mond open, volgen direct sancties die de dwarsliggers snel het zwijgen opleggen.
 
Maar nu lijken de Europese uitgevers van nieuws dan toch eindelijk het recht aan hun zijde te krijgen. Straks kunnen zij geld vragen als zoekmachines fragmenten van hun verhalen tonen. Willen ze niet betalen? Ook goed, dan moeten ze gewoon hun eigen redacties formeren (en betalen), die dagelijks dezelfde bergen verzetten als hun collega’s in de andere media.
 
Dat aan het ongelimiteerd gratis vissen in andermans vijver een einde komt, betekent linksom of rechtsom winst voor de schrijvende pers. I’m loving it!
 
Nicolette Hulsebos