Woorden uitspreken nu het nog kan

28-07-2016 (12:15) - Column

‘In de Turkse krantenkiosk blijft nog maar heel weinig over’, kopte de NOS vandaag. Er wordt in Nederland met verbazing en afschuw gekeken naar de praktijken die onder de Turkse president Erdogan plaatsvinden. Journalisten die worden opgepakt zijn er al geruime tijd aan de orde van de dag. Na de staatsgreep moeten vele media het ontgelden: 3 persbureaus, 16 tv-stations, 23 radiozenders, 45 kranten en 15 tijdschriften werden gesloten, omdat zij in verband werden gebracht met de Gülen-beweging, zo meldt de NOS.

Voor veel Nederlanders is het onwerkelijk. Dit komt omdat persvrijheid en vrijheid van meningsuiting hier een vanzelfsprekend goed zijn. Daarom is het voor velen ook nog steeds een ver-van-mijn-bed-show. Toch is er angst. Er wordt gesproken over de lange arm van Ankara, wellicht de bekendste arm van 2016. De Turkse gemeenschap in Nederland staat op zijn kop. Columnisten en journalisten met een Turkse achtergrond geven openlijk toe dat ze zich niet meer in het openbaar durven uit te spreken. Het zijn mensen die naast ons over straat lopen, maar ogenschijnlijk in een andere wereld leven. 

Er gaan geluiden op dat de eerder besproken arm van Ankara ook Nederland met zijn knuisten zal omsluiten. Het feit dat Nederlands’ bekendste arm van het moment uit Ankara komt is wel degelijk frappant te noemen, zou je zeggen. Toch is er voorlopig geen enkel signaal dat de Nederlandse media zich zorgen moeten maken. Paradoxaal genoeg kent het Nederlandse medialandschap, in tegenstelling tot het Turkse, een zonnig, mediterraan klimaat waar de bewoners zich vrijelijk tegoed doen aan woorden, zinnen, paragrafen die er bloeien. Het klimaat van het Turkse medialandschap is momenteel grijs en grauw. Voortdurende regenval zorgt ervoor dat inwoners binnen blijven, met de ramen en deuren gesloten.
 
Nu we hier nog mogen genieten van het prachtige klimaat, is dit een mooie gelegenheid om woorden uit te spreken. Vrijuit. Zonder angst, zonder beven. Nu het nog kan, je weet maar nooit. Ook voor een redacteur van een marcom vakblad is het niet fijn om van het bed gelicht te worden. Hoewel er geen enkele reden tot zorgen is, maak ik hierbij graag gebruik van de prachtige persvrijheid die in Nederland nog fier overeind staat. Bij deze dus een paar zorgeloos uitgesproken woorden: Turkije. Aluminiumfolie. Brexit. Leguaan. Flexitariër. Rijnkanaal. Verkeersexamen. Filantroop. Amuse. Fingerspitzengefühl. Marinade. Freelanceovereenkomst. V-snaar. Katern. Hondenuitlaatservice. Krop. 
 
 

Jaap van de Venis
redacteur Fonk