Zomerstop

27-07-2017 (11:21) - Column

Tik. Tak. Tik. Tak. Als je er eenmaal op gaat letten worden zowel de tikken als de takken harder. Versterkt door je brein. En ook langer. Verlengd door je brein. De wijzers van de klok hebben oogmagneten die met de tik en met de tak sterker worden. Ze smeken om oogcontact en krijgen dit ook. Zoals een baby altijd de aandacht van zijn opvoeders weet te trekken, zo weet de klok de ogen 24/7 op zich gericht. Tik. Tak. Tik. Tak. Het is zomerstop.

 
De zomerstop betekent dat de tijd voort lijkt te kruipen. Actualiteitenprogramma’s zijn in een zomerslaap beland, alsof er enkele maanden geen actualiteiten zijn. Ieder jaar lijkt deze pauze eerder te beginnen. Het lijkt slechts zo, omdat de worsteling om het zwarte gat te trotseren met het jaar heftiger wordt. Zomercolumns proberen de grote leegte op te vullen met nog meer leegte. Ook de redactie van Fonk merkt het. Het land lijkt voor een groot deel op zijn gat te liggen. Gelukkig is het nog niet zo erg als in landen als Spanje, waar men de hele zomer het werk neer legt. Je kunt wel aan het werk gaan, maar er is verder niemand aan het werk, waardoor je spoedig met logistieke problemen te kampen krijgt.
 
Het is de enige tijd van het jaar waarin een programma als Zomergasten kan overleven. Het programma duikt in de lege oceaan en biedt de kijker een vlot om enkele uren op te kunnen ronddobberen in het tv-landschap. In het gehaaste leven is er geen plaats voor een drie uur durend programma, behalve tijdens de zomerstop. En eerlijk is eerlijk, kijken we niet allemaal uit naar de uitzending met Eberhard van der Laan? Een zeldzaam hoogtepunt in een zomer die maar wat voortkabbelt. 
 
Sportliefhebbers kunnen zich gedurende de zomerstop nog laven aan schier eindeloze uitzendingen van de Tour de France, wedstrijden op Wimbledon of de immense reeks voorrondes van Europese voetbaltoernooien. Voor hen die geen warme gevoelens krijgen bij sportuitzendingen is het echter tandenbijten deze tijd. Hen wens ik veel sterkte. Doe een beroep op uw karakter, doorzettingsvermogen, wilskracht. En geniet van de momenten dat het kan, aankomende zondag bijvoorbeeld. Weet dat wij u steunen en u door de grote droogte willen slepen, wij willen die verkoelende druppel water zijn in de verzengende hitte in de woestijn. Het zal absoluut niet makkelijk worden, dat weten we.
 
Gelukkig is er een gratis digitale editie van Fonk. Beschouw deze als de druppel. Sterkte!
 
Jaap van de Venis
redacteur Fonk