Plastic Whale genomineerd bij Coolest Dutch Brands 2019

22-01-2020 (10:00) - Cool Brands

Plastic vissen in de Amsterdamse grachten, boten en meubels van dat opgeviste plastic afval laten maken en bedrijven helpen hun duurzaamheidsdoelstellingen te realiseren. Dat is in het kort wat Plastic Whale, de twaalfde genomineerde voor Coolest Dutch Brands 2019, allemaal doet.
 
Het begon in 2011 met een idee van oprichter Marius Smit. ’Het plan was om een boot te bouwen van plastic afval en daarmee een beweging te creëren van mensen die gezamenlijk voorwaarts wilden gaan. Burgers, bedrijven en overheidsinstanties’, vertelt hij. ’Ik had geen vastomlijnd businessplan, wel een strategische gedachte dat er behoefte was bij een groeiende groep mensen om zelf iets bij te dragen aan de wereld, maar die niet goed wisten hoe. Die eerste boot noemde ik 'mijn man op de maan’, analoog naar de uitdaging van Kennedy uit 1961 die een man op de maan wilde zetten. Inmiddels zijn er zestien Plastic Whale boten gemaakt en zijn we met meer dan 500 bedrijven, groot en klein, het water op geweest. Dit jaar met bijna 16.000 mensen.’
 

Craft centraal 

In 2019 haakt het thema van Coolest Dutch Brands aan bij de slow trend. De redactie van FONK nomineerde  maandelijks een van origine Nederlands merk waarbij craft een centrale rol speelt voor zowel het merk zelf als voor de manier waarop de brands hiermee naar buiten treden en zo een breed publiek aan zich weten te binden. De genomineerden in de 2019-serie zijn: Gebrouwen door Vrouwen, EARTH Water, Bart's, VanMoof, Hertog JanSeepjeMyomyHAKThe Flower FarmCalvé pindakaas, i-did en last but not least Plastic Whale.
 
De jurering is inmiddels van start gegaan. De vakjury van Coolest Dutch Brands 2019 bestaat uit 46 creatives en strategen. Meet them here! Op 30 januari wordt bekendgemaakt welke zes brands door gaan naar de halve finale.
 

Drie maanden gratis FONK lezen

Wil je het hele interview met Marius Smit en zijn collega Lenny Houwaart lezen, maar heb je geen abonnement? Maak dan nu gebruik van deze aanbieding waarmee je drie maanden lang en zonder verdere verplichtingen FONK magazine in print en digitaal kunt lezen. 
 
Coolest Dutch Brands 2019 is powered by Edelman AmsterdamCandid GroupDe Ondernemer, Ruwer en MassiveMusic.