'365 + 1 ays' is staalkaart van de Nederlandse Grafische Vormgeving

04-09-2017 (11:22) - Creatie

Je legt hem jaar in jaar uit op je bureau of tafel en dag na dag sta je versteld van het prachtige ontwerp van die datum, gemaakt door het beste wat Nederland te bieden heeft op het gebied van grafische vormgeving, letterontwerp, kalligrafie en illustratie. Talenten van toen, van vandaag en van morgen. 366 ontwerpers en illustratoren, 7 drukkers, 2 binderijen, 2 papierleveranciers, 2 kartonleveranciers en 1 leverancier van bandmateriaal maakten samen een uniek kalenderboek dat op 8 september zal worden gepresenteerd.

In maart 2017 vroeg Stichting Print een keur aan letterontwerpers, grafisch ontwerpers, kalligrafen en illustratoren om een datum te verzorgen voor dit unieke kalenderboek. De spelregels waren simpel: een spread van 306 x 230 mm, uitsluitend zwart/wit en alles mag zolang de datum maar ergens leesbaar aanwezig is. Tevens werden een papierleverancier, een zevental drukkerijen, een kartonleverancier, een leverancier van bandmateriaal en twee binderijen gevraagd om de productie van dit uitzinnige project voor hun rekening te nemen.


monumentale boemlezing

356+1 ontwerpers en 13 bedrijven zegden toe. Dat heeft geleid tot een monumentale en bij tijd en wijle explosieve maar altijd verrassende bloemlezing van wat Nederland op dit moment te bieden heeft op het gebied van grafische vormgeving en illustratie. Bekende en minder bekende ontwerpers, jong en al wat ouder, net afgestudeerd en al decennia in het vak en dat uit alle windstreken van Nederland, van Amsterdam tot Goes en van Maastricht tot Leeuwarden.


belangeloos gemaakt

Het boek werd geheel belangeloos gemaakt en de inkomsten van het boek worden gebruikt voor het organiseren van projecten en activiteiten met betrekking tot Nederlandse grafische vormgeving en typografie voor ontwerpers, studenten en publiek. Naast de 366 ontwerpers en illustratoren werkte een dertiental grafische bedrijven mee: 7 drukkers - NPN Drukkers uit Breda, RobStolk uit Amsterdam, Art Libro - Drukkerij Roelofs uit Enschede, ANDO uit Den Haag, LenoirSchuring uit Amsterdam, Drukkerij Tielen uit Boxtel en Raddraaier uit Amsterdam; 2 binderijen - Binderij Abbringh uit Groningen en Binderij Patist uit Den Dolder; 1 papierleverancier - Igepa uit Tiel; 1 leverancier van bandmateriaal - Winter & Company uit Culemborg en 2 kartonleveranciers - Koninklijke Moorman Karton uit Weesp en Eska uit Hoogezand-Sappemeer. Het boek is ontworpen door Melle Hammer en uitgegeven door Stichting Print.


buy print

Het kalenderboek ‘365 + 1 Days’ (ISBN: 978-90-826806-0-7) verschijnt op 8 september 2017. De verkoopprijs van het kalenderboek is € 29,95 en is verkrijgbaar via de webshop van Stichting Print, www.buyprint.nl.