A Love Letter to Winter

05-04-2019 (12:41) - Creatie

Het skiseizoen loopt op z’n einde. Ambassadors’ Oscar Julius Marmelstein is snowboarder en presenteert zijn wintersport-commercial top 10.


‘Al sinds mijn jeugd ben ik gefascineerd door het fenomeen wintersport. Ik stond op mijn 4e al op de latten en heb op mijn 8e de overstap gemaakt naar het snowboarden – waar ik sindsdien verslaafd aan ben Marmelstein, die die Head of Editing is bij creative production studio Ambassadors (met kantoren Amsterdam en New York), vervolgt: ‘Wat voor de meesten in onze wereld de ultieme droom is, een wereldwijde voetbal-commercial maken met Messi, is voor mij een film in de sneeuw. Snowboarden en skiën staan voor mij voor vrijheid en creativiteit; wat ik ook graag in mijn werk stop. Hier een top 10 van mijn verzameling reclames, waarin de winter een hoofdrol speelt:


Top 10 winter in de hoofdrol

1. A Love Letter to Winter van The North Face
Een ode aan de wintersport om af te trappen. Met een zeer toepasselijk pianoversie van ‘Where’s my mind’ van Maxence Cyrin om het gevaar te benadrukken. Skiërs en snowboarders die samen op eenzame hoogtes de mooiste afdalingen zoeken. Niet normaal indrukwekkend… Ik krijg hier echt kippenvel van.


2
. Thank You, Mom voor P&G van Wieden + Kennedy Portland (voor de Olympische Winterspelen van Sotsji 2014).
De drijvende kracht achter de toptalenten van deze wereld. Waar zouden wij zijn zonder de moeders die ons dagelijks brengen en halen van onze sport en ons te allen tijde zullen bijstaan om onze dromen te verwezenlijken. Blijf in jezelf geloven. Dat doen onze moeders ook...

 
3. De Canadese Winterspelen
Lang voordat diversiteit een hot topic werd, wisten de Canadezen al: The Games Have Always Been a Little Gay.


4. Bad morning? Get free coffee at Statoil
Heeft op zich weinig met wintersport te maken. Maar er zit véél sneeuw in deze oude kraker. Een ding is zeker: niet alle winterdagen leveren sneeuwpret op.

 
5.Ski (1989) -
Even Apeldoorn bellen van DDB (creatieven Paul Meijer en Wim Ubachs, regie Thed Lenssen) voor Centraal Beheer. De good old days. Humor en sexy shoots.... It’s the right time, it's the right place, it's Martini. Of toch niet?


6.
Nike – Play Russian van Wieden +Kennedy Amsterdam (eveneens voor de Olympische Winterspelen van Sotsji 2014).
Russen zijn beren en ook voor Nike doen ze zich niet anders voor. Bikkelharde mannen en vrouwen die van de sneeuw hun ‘speeltuin’ hebben gemaakt. Een hoop special effects in deze commercial, waarbij niet één shot echt in de sneeuw is gedraaid. Dat vind ik als ambassador van Ambassadors dan wel weer grappig.


7. De kunst-schaatser van Delta Lloyd (2000)
Wat een klassieker! Mooi vervolg ook op de nummer 6, maar dan van Nederlandse bodem. Sterke nog, ik vind dit een van de allerbeste Nederlandse reclames ooit. 

Regisseur Matthijs van Heijningen
Scenarioschrijver Poppe van Pelt, art Diederick Hillenius
Reclamebureau TBWA/Neboko Campaign 


8.
Imagination met pro freeskier Tom Wallisch voor The North Face (wederom)
Wie droomt er als kind op de achterbank in de auto niet van grootse daden? Dat is precies wat je in deze film van outdoormerk The North Face ziet. Zo’n tof uitgewerkt concept. Op Adweek stond: Wallisch’s take on the sport is like parkour; he flips over trucks, slides across bannisters and kicks up sparks over naked concrete, his movements balletic. When we watch him, we’re there with that kid, feeling the vicarious chill slice our cheekbones.’


9. Bear Does Laundry

Toen alles nog viral moest gaan, steeg deze er met kop en schouders bovenuit. Het bureau, social video agency The Viral Factory uit Londen, dat deze commercial voor Samsung Washing Machine maakte, bestaat nog steeds. Blijkbaar geloven mensen nog steeds dat je virals   


10. Lindsey Vonn Super Bowl Ad voor NBC
, 2018
Om af te sluiten een lekkere motivatiefilm over de Amerikaanse skister Lindsay Vonn op het nummer Girl On Fire van Alicia Keys. Vonn zou afscheid nemen na de Olympische Winterspelen 2018 in PyeongChang, Zuid-Korea. In deze tearjerker ter promotie van de Winterspelen komt de hele carrière van Vonn, van kinds af aan, nog even voorbij


Toegiften 

Geen top zoveel, zonder enkele (reserve)toegiften:


Toegift 1:
Valentin Delluc speedriding in Helbronner
Met een parachute op topsnelheid ‘skiën’ door bergkloven. Gaat nergens over ;) Maar Red Bull mag natuurlijk niet ontbreken in dit overzicht.


Toegift 2: Patagonia, 2011

Deze klassieker mag ook niet ontbreken, als je het hebt over wintersportaccessoires. Zeker in deze tijd van conusminderen. Wat een balls moet je hebben om dit statement te maken. Ook al past het naadloos bij je missie