'Absorbed by Light' confronteert smartphone generatie

04-12-2018 (09:49) - Creatie

 

De Amsterdamse binnenstad wordt de komende tijd opnieuw verlicht door tientallen kunstwerken. In het kader van het Amsterdam Light Festival maakte Design Bridge de installatie 'Aborbed by Light', in samenwerking met de Britse kunstenaar Gali May Lucas. Het werk confronteert ons met hoe we constant aangetrokken worden door de schermen om ons heen. 


Het licht van die schermen geeft ons niet alleen informatie, maar trekt ons ook weg van de tastbare wereld. Deze kritische beschouwing sluit aan bij het motto van het festival:
The medium is the message, oftewel de befaamde uitspraak van mediawetenschapper Marshall McLuhan.


In de installatie zien we drie figuren, die naast elkaar zitten en de 'typische' houding aannemen van een smartphone gebruiker. Het hoofd is gebogen, de vingers zijn druk bezig met typen en swipen. Hoewel ze fysiek aanwezig zijn, lijken ze met hun geest heel ergens anders te zijn. 


herkenbaar

'Ik zie dit elke dag in parken en restaurants, vooral in de winter als het langer donker is', vertelt May Lucas. 'De vorige jaren waren de werken tijdens het festival visueel aantrekkelijk maar ook abstract. Ik heb ervoor gekozen om iets te ontwerpen dat onmiddellijk herkenbaar is.'