AIGA selecteert Dog and Pony voor 50 books

24-06-2021 (11:07) - Creatie

Het Amercan Institute for Graphic Arts (AIGA) bekend de dat het omslagontwerp voor de titel Grid van het Amsterdamse ontwerpbureau Dog and Pony is uitgeroepen tot een van de beste 50 covers van 2020. Het ontwerp werd geselecteerd uit bijna 700 inzendingen uit 36 landen. De jury beoordeelde de ontwerpen op de geïntegreerde ontwerpaanpak van elk werk, inclusief concept, innovatie en visuele elementen zoals typografie, illustratie en/of informatie design.

Voor het ontwerp van de Nederlandse editie van Grid van de Britse auteur Nick Cook, uitgegeven door AW Bruna Uitgevers, koos Dog and Pony voor een ongebruikelijke aanpak in het thrillergenre: een compleet typografische compositie. Ook werd het bijzonder gevonden dat het woord thriller op de cover stond maar niet de naam van de auteur.
 

50 Books | 50 Covers

Het gezaghebbende designinstituut AIGA bekroont al sinds 1923 de beste 50 boekontwerpen in de wereld. AIGA stimuleert daarmee kwalitatief en krachtig ontwerp in een conventioneel maar nog steeds erg geliefde uiting: het boek. Naarmate de focus ook bij boekomslagen steeds meer kwam te liggen op ontwerp evolueerde de competitie naar zijn huidige vorm: 50 Books | 50 Covers.
 
De winnende selectie van 2020 wordt opgenomen in de AIGA Design Archives – een permanente historische collectie van opmerkelijk grafisch ontwerp – en in de Rare Book and Manuscript Library van de Columbia University in New York.