AkzoNobel en het Rijksmuseum partners in live te volgen restauratie van Rembrandts Nachtwacht

27-06-2019 (12:26) - Creatie

Een van de beroemdste meesterwerken ter wereld, De Nachtwacht, ondergaat binnenkort de meest innovatieve restauratie in de kunstgeschiedenis, dankzij een samenwerking tussen het Rijksmuseum en AkzoNobel. ‘Operatie Nachtwacht’, een spectaculaire combinatie van oud en nieuw, onderzoekt en restaureert met behulp van baanbrekende instrumenten Rembrandts 377 jaar oude schilderij terwijl de wereld toekijkt en betrokken wordt.
 
Vanaf 8 juli aanstaande werkt een speciaal projectteam van onderzoekers, conservatoren en restauratoren van het Rijksmuseum nauw samen met musea en universiteiten in binnen- en buitenland en met kleurspecialisten van AkzoNobel. Het team werkt in een speciale glazen ruimte  die vóór het schilderij is geplaatst, zodat het kunstwerk voor de museumbezoekers zichtbaar blijft.
 
De eerste onderzoeksfase gaat verder dan ooit eerder in de kunstwereld is uitgevoerd. Er worden duizenden foto’s gemaakt met een ultrahoge resolutie en er worden geavanceerde scanners en lasers gebruikt om het kunstwerk op microscopisch niveau te onderzoeken. Aan het einde van de onderzoeksfase zullen meerdere terabytes aan gegevens verzameld zijn. Die worden zorgvuldig geanalyseerd om te bepalen wat de beste manier is om De Nachtwacht voor de komende generaties te restaureren en te bewaren.
 
Met het driejarige partnerschap zet AkzoNobel de samenwerking met het Rijksmuseum voort, die onder meer al bestond uit het leveren van ongeveer 8.000 liter verf tijdens de tien jaar durende renovatie van het museum. Hiervoor is een speciaal kleurenpalet ontwikkeld (bekend als de Sikkens RIJKS kleuren), dat overeenkomt met de kleuren die oorspronkelijk door architect Pierre Cuypers werden gebruikt. 
 
foto: CEO Thierry Vanlancker van AkzoNobel en Taco Dibbits, hoofddirecteur van het Rijksmuseum, zetten voor De Nachtwacht symbolisch hun handtekening