Anna Nooshin nu ook influencer in de kunst

15-05-2018 (12:50) - Creatie

De Iraanse street artists ICY & SOT zijn op 31 mei aanwezig bij de opening van de expositie ICY & SOT, A Moment of Clarity in het Moco Museum. In aanloop naar deze expositie gaat het creatieve duo, in opdracht van de Gemeente Amsterdam, aan de slag met twee zeecontainers bij station Amsterdam Sloterdijk. Het controversiële werk van de ‘Banksy van Iran’, dat in eigen land verboden is, zal naar verwachting behoorlijk gaan opvallen.


Het creatieve duo ICY (1985) en SOT (1991) vroeg in 2012 asiel aan in Amerika en daarmee kregen ze de kans om de straten van Iran te verruilen voor Brooklyn, New York. Sinds 2006 hebben zij met hun werk geprobeerd om bij te dragen aan de Iraanse en internationale street art cultuur. Belangrijkste thema’s in hun werk zijn het belang van mensenrechten, ecologische rechtvaardigheid en sociale en politieke problemen.  

 

fans in Nederland

ICY & SOT exposeerden al diverse malen in Nederland. De street artists zijn tijdens hun bezoeken aan Nederland niet onopgemerkt gebleven. Zo hebben bijvoorbeeld Anna Nooshin, die van Iraanse afkomst is, Claudia de Breij, Arie Boomsma en Hugo Borst werk van de broers gekocht. Vanaf 1 juni wordt een aantal van deze aankopen in bruikleen genomen door het Moco Museum voor de nieuwste expositie ICY & SOT, A Moment of Clarity.  

 

influencer in de kunst

Vanaf de eerste ontmoeting had oprichter van het Moco Museum Kim Logchies een klik met Anna Nooshin en er werd besloten om te gaan samenwerken. De ICY & SOT-expositie is hiervan het eerste resultaat. Anna kan zich goed identificeren met de twee broers die net als zij gevlucht zijn uit Iran. Maar ook omdat beide partijen ondanks een moeilijke start hun leven een positieve en inspirerende draai hebben kunnen geven. In het begin van dit jaar reisden Anna en Kim af naar New York om de kunstenaars te ontmoeten en werken te selecteren voor de komende expositie.


Anna is bij het hele creatieve proces betrokken, en het is voor haar als zogeheten 'influencer' een mooie manier om zowel haar 'roots' en de kunst te laten zien.